latinica  ћирилица
02/04/2019 |  18:33 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Тиват: Вјерници побиједили! Молитвом одбранили светињу (ФОТО)

Бурно је данас било у Црној Гори. Православни вјерници успјели су спријечити за данас заказано рушење крстионице "Суза Његошева" на Превлаци Светог Архангела Михаила код Тивта. Рушење је за јутрос најавила инспекција Министарства туризма Црне Горе због, како тврде, непостојања потребних дозвола за градњу. Екипа РТРС-а била је тамо.

Јутрос у девет часова на Михољског превлаци или Острву цвијећа код Тивта било је заказано требало је да буде извршено рушење крстионице "Суза Његошева". Јаке полицијске снаге са мора и копна покушале су да опколе дио око крстионице неколико сати раније. Овај покушај вјерујући народ Боке которске назвао је полицијским десантом на крстионицу.

Два брода, чамац, комплетна опрема, мноштво полиције...Све то ангажовано је због рушења мале крстионице, јер је инспекција црногорског Министарства одрживог развоја и туризма донијела одлуку о њеном рушењу, а све потписао урбанистички грађевински инспектор Драган Зејак, због, како су рекли, непостојања дозволе.

Велики број људи, који су се окупили да би спријечили рушење крстионице на води, молитвом су одбранили покушај рушења овог светилишта, док је вештеник манастира Михољска превлака позвао је полицију да се повуче с острва. Поручују да ће овдје остати и даље и да неће дозволити да се наум црногорских власти оствари.

У години у којој се обиљежава 800 година самосталности СПЦ и на простору Зетске епископије, прве коју је основао Свети Сава, чије је сједиште управо било успостављено на превлаци код Тивта, црногорски режим демонстрира силу на крстионици, кажу вјерници. Много њих је цијеле ноћи чувало ово свето мјесто.

Црногорска власт очито селективно примјењује законе пошто је , тврде упућени, црногорска обала пуна објеката изграђених без потребних дозвола који им нису засметали. Смета им, чини се, све оно што има везе са Српском православном црквом у Црној Гори.

Крстионица се налази у мору и представља обнављање старе изграђене прије више од 11 вјекова у сједишту прве Зетске епископије Светог Саве, успостављене 1220. године.

Ту се свакодневно обављају крштења и све је више оних који у љетном периоду желе да се крсте погружавањем у море. Због тога је и одлучено да крстионица буде обновљена и постављена на води.

Крстионица је изграђена складу са архитектуром из 9. вијека и посвећена је Светом Ловћенском Тајновидцу - Петру Другом Петровићу Његошу.