latinica  ћирилица
03/04/2019 |  15:47 | Аутор: СРНА

Свједок одбране: Припадници "Ел муџахедина" нису кажњавани због политике

У наставку суђења команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над српским заробљеницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, свједок одбране Нехру Ганић је чињеницу да оптужени није предлагао санкционисање припадника одреда "Ел муџахедин" правдао политиком.
Суђење Махмуљину - Фото: РТРС
Суђење МахмуљинуФото: РТРС

Генерал Ганић, који је обављао дужности начелника оперативно-наставног органа и начелника штаба Трећег корпуса такозване Армије БиХ, против којег Суд БиХ такође потврдио оптужницу за ратне злочине, рекао је да је јединица "Ел муџахедин" у оквиру могућности била обезбјеђивана материјално-техничким средствима из логистичке базе корпуса.

Свједок одбране тврди да над одредом "Ел муџахедин" није било ефективне команде и контроле, те да је однос надређених према тој формацији био еластичан.

Тужилац Седин Идризовић предочио је свједоку више од 20 докумената о прекоманди војника у одред "Ел муџахедин", као и честитку генерала Махмуљина поводом годишњице формирања те војне формације, те одлуке о унапређивању, похвалама и признањима, као и наредбе о борбеном учешћу те јединице коју су чинили "страни добровољци".

Свједок Ганић тврди да се Махмуљин, када је ријеч о наређењима о прекомандовању, "покривао наређењем" за домицилне војнике који су врбовани с обзиром на вјерску идеологију "Ел муџахедина".

Ганић је рекао да се ванредним мјерама и неконвенционалним начином, попут похвала, одлука о унапређењу и новчаним наградама настојао остварити утицај на одред "Ел муџахедин" који је био изван система руковођења и команде.

Свједок је као политику окарактерисао и одлуку Махмуљина од 27. децембра 1995. године да у Дому армије у Сарајеву буде организован испраћај припадника одреда "Ел муџахедин".

Он тврди да је све крупне одлуке формирања, преформирања или евентуалне употребе силе против одреда "Ел муџахедини" морао да донесе неко на вишем нивоу, с обзиром на то да је ријеч о формацији на нивоу батаљона која калибром превазилази Трећи корпус.

Највећи дио свједочења Ганић је говорио о организационој структури, начину извјештавања, руковођења и командовања на нивоу корпуса.

Одговарајући на питање члана Судског вијећа Мире Смајловић у вези са наређењем о прекоманди, свједок је рекао да није била званична политика да се домицилним становништвом оснажује одред "Ел муџахедин", с обзиром на то да је ријеч о војној формацији која није била у апсолутном систему руковођења и командовања.

Ганић тврди да је код тих прекоманди било ријеч о наредбама којима су се покривале одлуке врбованих људи да пређу у "Ел муџахедин".

Оптужница терети Махмуљина да као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", није ништа предузео да спријечи злочин припадника тог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Према оптужници, припадници одреда су од 11. до 29. септембра 1995. године убили 52 ратна заробљеника.

Наставак суђења заказан је за 10. април у 9.00 часова.