latinica  ћирилица
04/04/2019 |  09:52 | Аутор: СРНА

Сладојевић: Караџићу остаје само захтјев за ревизију поступка

Одбрана Радована Караџића сада може само поднијети захтјев за ревизију поступка, након што је првом предсједнику Републике Српске онемогућено да оспори казну доживотног затвора, каже његов правни савјетник Марко Сладојевић.
Марко Сладојевић - Фото: РТРС
Марко СладојевићФото: РТРС

- Чињенично стање или Караџићева одговорност нису промијењени у пресуди, али му је пооштрена казна. То није у сагласности - рекао је Сладојевић за Вечерње новости, након одлуке суда у Хагу да неће разматрати могућност да Караџићу буде преиначена доживотна казна затвора.

Адвокат Сладојевић наводи да тројица судија који су Караџићу изрекли доживотну казну затвора нису образложили своју одлуку, а руководили су се преседанима у Хагу, попут оног на суђењу некадашњем команданту Сарајевско-романијског корпуса ВРС Станиславу Галићу.

Генерал Галић се прије 13 година нашао у истој ситуацији као сада Караџић, будући да је 2003. године првостепено осуђен на 20 година, али му је Жалбено вијеће три године касније преиначило казну у доживотну, коју издржава у Њемачкој, напомињу Вечерње новости. 

- Висина казне не би требало да буде интегрални дио пресуде, али то није прецизно дефинисано у међународном праву. Суд нам је одбио могућност за жалбу и сад нам остаје само ревизија поступка - рекао је Сладојевић.

Адвокат Зоран Живановић, који је заступао неколико Срба у Хагу, наводи да је жалба на висину казне у овом суду дозвољена само када је ријеч о првостепеној пресуди, али да то није у складу са Европском конвенцијом о људским правима, која омогућава жалбу на сваку нову одлуку о казни. 

- Изрицање доживотне казне Караџићу представља нову одлуку - рекао је Живановић за Вечерње новости, истичући да насљедник Хашког трибунала, Механизам, иако је суд УН, ту конвенцију не примјењује.

Он је додао да је то стварало озбиљне дилеме код судија из Европе, јер осуђени више нема никакав правни лијек за казну која је донесена на његову штету.

Живановић је рекао да Караџић сада једино може да побија и казну и кривицу у оквиру ревизије поступка уколико буду пронађени нови докази.

Он наглашава да ти докази морају да буду толико јаки да би бацили потпуно ново свјетло на цијели случај и да би могли утицати на коначну одлуку, а претходно судско вијеће мора да оцијени квалитет тих доказа и одобри ревизију.

Караџић је 28. марта уложио жалбу на пресуду о доживотној казни затвора која му је изречена 20. марта.

Осим одбијања да му се дозволи уклагање жалбе на дужину казне, Механизам је одбио и Караџићев захтјев да буде формирано ново Жалбено вијеће које би разматрало поновно изрицање казне, као и да му буду одобрени правни савјетници који би му помагали у писање жалбе.