latinica  ћирилица
04/04/2019 |  10:08 ⇒ 15:19 | Аутор: РТРС

ХДЗ БиХ затражиће Мектићеву неопозиву оставку?

Тужилаштво БиХ је након проведеног поступка у потпуности одбацило наводе Журнала и министра безбједности Драгана Мектића да је СОА присиљавала селефије да преносе оружје и подмећу га по џамијама.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

Наиме, након што је Тужилаштво испитало све свједоке који се наводе у медијским написима, укључујући и Х.Ч. за којег је Журнал тврдио да га је СОА присиљавала на пребацивање оружја, нико од њих, укључујући и Ч.Х. није потврдио наводе Журнала.

Као свједок испитан је и директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Осман Мехмедагић, који је такође одбацио наводе као неистините.

Такође, Тужилаштво је послало службени упит свим релевантним институцијама БиХ о постојању извјештаја о наведеној афери, за коју је Журнал тврдио да постоје, и све институције су одговориле да такви документи не постоје. Ради се о институцијама као што су СИПА, ОБА, Гранична полиција БиХ, Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ и слично.

Полицијске агенције су службено обавијестиле Тужилаштво БиХ да оне нису располагале било каквим информацијама о активностима објављеним у Журналу, као ни Савјет министара и Предсједништво БиХ.

Дакле, све институције, укључујући и ОБА, одбациле су писање Журнала као лажно, те су лажним прогласиле и изјаве министра Мектића.

Кључно питање је сада зашто је Журнал свјесно лагао и обмануо јавност и зашто је направио огромну штету угледу Хрватске и угрозио противтерористичке активности, не само Хрватске већ и Европе.

У једном дијелу, Тужилаштво БиХ наводи да има још отворених питања која се тичу других држава (јер се истрага фокусирала само на свједоке и институције из БиХ) те да ће то рјешавати путем међународне правне помоћи.

У том је смислу директор СОА јавно најавио да је ова агенција, за потребе истраге у БиХ спремна да декласификује своје документе да би се потврдило да Журнал и Мектић не говоре истину.

Извор: poskok.info