latinica  ћирилица
04/04/2019 |  16:13 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Синдикатима достављен усаглашени документ о систематизацији у ЖРС

Синдикатима у оквиру Жељезница Републике Српске наредне седмице биће достављен усаглашени документ правилника о организацији и систематизацији радних мјеста ове компаније на који треба да доставе примједбе, што би био корак ка потписивању колективног уговора. Управа овог предузећа казнила је руководиоце у овом предузећу, јер су прикривали раднике који не долазе на посао, а примају плату.

Четворицу руководилаца и радника Управа ЖРС премјестила је на ниже позиције након што је откривено да су прикривали да двојица радника не долазе на посао а редовно примају плате. Један од тих радника у вријеме док је примао плату био је на издржавању затворске казне , а други је осим плате примао и 150 марака за путне трошкове премда у Добој на посао скоро да није ни долазио. У Управи која је изрекла санкције, кажу да сви радници имају једнаку одговорност за нанесене штете. 

- Кад се утврди одговорност и онај ко је одговоран и онај ко је учествовао у свему томе и приходовао више него што је требало мораће да намири то што је више добио него што је требало - рекао је в.д.генералног дирктора Жељезница Републике Српске Зоран Илинчић.

Од писмене опомене до отказа, дисциплинске су мјере које су ,како кажу синдикати, изрицане углавном "обичним" радницима Жељезница. Тек изречене казне за руководиоце улијевају им наду да ће сви сносити одговорност за оно што учине.

- Оно што смо ми упозоравали и у ранијем периоду да се доста грешака дешава и од стране руководећих кадрова. Међутим, они до сада нису имали казне. Ово су можда прве казне тих руководећих кадрова - истакао је предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности Златко Марин.

Кажњавају се ситни и мањи прекршаји а казне за оне који су Жељезнице оштетили за милионске износе нема, кажу синдикалци. Те штете нико није намирио.

- Оно што ми цијело вријеме тражимо ако радник може да одговара и ако комисија за штете ставља на терет раднику штету која је направљена зашто то се не ради и у Управи, Кко видимо колико милионских спорова има који су изгубљени, а нико за то није одговарао - каже предсједник Самосталног синдиката машиновођа Симо Цвјетковић.

За радника који је примао плату, а издржавао законску казну, штета настала Жељезницама је намирена, а за другог радника који се ријетко појављивао на послу поступак још није окончан. Ниједан од актера овог случаја није добио отказ.