latinica  ћирилица
06/04/2019 |  11:38 ⇒ 13:00 | Аутор: РТРС

Приједор: Три младе умјетнице на првој самосталној изложби

У приједорској Галерији "Сретен Стојановић" отворена је изложба "Награђене", чији су аутори студенткиње бањалучке Академије умјетности - Ивана Благојевић, Драгана Николић и Мирјана Прерадовић. Оне су прошлогодишње добитнице награде ове галерије и ово им је прва самостална изложба.

Три студенткиње бањалучке Академије умјетности са смјера графика, у изложбеном простору Галерије "Сретен Стојановић" представиле су педесетак графика, цртежа и колажа.

- Углавном су сви радови рађени у техници дубоке штампе и нису стилски повезани. Не оптерећујем се толико стилом, већ се углавном трудим да искажем свој лични ликовни израз - рекла је Драгана Николић, студенткиња завршне године Академије умјетности у Бањалуци.

Младе ауторке добитнице су награде ове галерије за 2018. годину, и као такве добиле су могућност да излажу у овој установи.

- Надам се да ће послије овог услиједити још доста изложби и поносна сам што излажем на изложби овдје у приједорској галерији. Такође сам захвална галерији и факултету који нам је ово омогућио - истакла је Мирјана Прерадовић, студенткиња Академије умјетности.

- Заиста ми је драго што можемо да представимо наше радове пред публиком која до сада није била у могућности да их види, и некако на интимнији начин, гдје ће доћи наши пријатељи и родбина - каже Ивана Благојевић, студенткиња завршне године Академије умјетности у Бањалуци.

Ова изложба дио је програма представљања младих, перспективних умјетника, који Галерија организује већ неколико година.

Тихомир Илијашевић, директор Галерије "Сретен Стојановић", рекао је да ова галерија више од 14 година додјељује награду студентима Ликовне академије у Бањалуци.

- Имали смо и новчане награде. Међутим, мислим да је најбоље да имају своју прву самосталну изложбу, посебно да изађу тамо гдје је списак од 140 имена доајена српске ликовне умјетности - нагласио је Илијашевић.

Младен Миљановић, продекан за умјетност и међународну сарадњу бањалучке Академије умјетности, нагласио је да је ово прави пут којим студенти треба да иду, те да се на овај начин укључују у културни живот средина попут Приједора, Бањалуке и осталих градова.

Изложбу "Награђене" Приједорчани ће моћи да погледају до 5. маја.