latinica  ћирилица
06/04/2019 |  16:18 ⇒ 07/04/2019 | 11:55 | Аутор: РТРС

Српска оштећена за 22 милиона КМ; Могућа тужба против УИО и ФБиХ

Због тога што Управа за индиректно опорезивање БиХ не примјењује нове коефицијенте расподјеле средстава, Република Српска је у прва три мјесеца изгубила 22 милиона КМ. Премијер Српске Радован Вишковић најављује да би Република Српска ускоро могла да тужи Управу, али и Федерацију, у коју су се прелила та средства. Из Управе за индиректно опорезивање кажу да је та институција надлежна искључиво за расподјелу прихода, а одлуку о коефицијентима доноси Управни одбор.

Република Српска остала је без 11 милиона евра од почетка године. Та средства преусмјерена су у Федерацију БиХ, иако је тај новац новом расподјелом средстава од Управе за индиректно опорезивање требало да буде у републичком буџету.

Ако би се такво стање задржало, Српска би до краја године могла да изгуби око 100 милиона КМ, каже Вишковић.

- У разговору са министром финансија, одлучили смо да већ ових дана поднесемо тужбу против Федерације БиХ и УИО, напросто да заштитимо и буџет Републике Српске и наше грађане, јер из тих пара ми треба да дамо и плате у јавном сектору и пензије. Они од наших пара на неки начин финансирају своје потребе, што је, по мени, недопустиво - рекао је Вишковић.

Управа за индиректно опорезивање БиХ надлежна је искључиво за расподјелу прихода, кажу у тој институцији, објашњавајући да одлуку о коефицијентима доноси Управни одбор.

- Управни одбор то треба да доноси на кварталном нивоу, како је предвиђеном пословником о раду и оног момента кад се одлуке усвоје, доставе се Управи само на извршење. Ми смо до сада извршили све и једну одлуку коју је УО усвојио, дакле не постоји одлука која није извршена. Очекујемо да се Федерација и Република Српска договоре око поравнања која до сада нису урадили и око коефицијената које треба да усвоје - навео је Ратко Ковачевић, портпарол УИО БиХ.

Оваква ситуација није новост, каже Вишковић, подсјећајући да је Српска поднијела тужбу и добила извршну судску пресуду од 28 милиона КМ, али да банке и судови у Федерацији БиХ не желе да пусте налог за извршење.

- Од тих 28 милиона КМ, колико је пресуђено да треба да нам врате, успјели смо да наплатимо само четири милиона, а 24 још нисмо - наводи Вишковић.

Ковачевић истиче да је Суд БиХ донио рјешење којим се обуставља принудно извршење судске пресуде до 11.септембра. То је УИО затражила, јер је, како је рекао, имала огроман број проблема у функционисању институције због принудног начина извршења те пресуде.

Он је подсјетио да је УИО предложила да се пресуда изврши тако да се новац који је припао Федерацији, кроз дужи временски период, расподијели Републици Српској и да се тако заврши провођење те судске пресуде. Међутим, каже, Управни одбор то није прихватио.

Ово није једини примјер гдје Република Српска трпи штету. Око 150 милиона КМ у Електропреносу БиХ не може бити расподијељено, јер је комплетна управа предузећа већ 15 мјесеци у статусу вршиоца дужности, подсјећају званичници.

Због свега тога штету осјете и привреда и грађани.

- Пројекат који је везан за Бањалуку и неких 15 милиона КМ, колико износи инвестиција, је блокиран. Имате друге пројекте у другом ентитету БиХ, направљене, испројектоване, чекају на реализацију и да се ослободе средства. Све је то замрзнуто. То је велика штета - наглашава Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.

Истиче и да постоји још низ области у којима Српска трпи штету и због неформирања Савјета министара БиХ.

Све је то примјер и посљедица нефункционалности Босне и Херцеговине, закључују званичници.