latinica  ћирилица
07/04/2019 |  11:51 ⇒ 12:55 | Аутор: РТРС

У Семберији све више произвођача јагоде

У Семберији је све више произвођача јагоде која се производи и на затвореном, али и отвореном простору. Јагода из пластеника већ би крајем наредне седмице могла бити на тржишту, а пољопривредници очекују и добру цијену за рани род.

Сорте јагода "клери" и "зенга зенгана" најзаступљеније су код семберских произвођача, а ова производња показала се као веома добра на овом подручју.

Производи се и на отвореном и затвореном простору, а циљ је да се род добије што раније како би се постигла добра цијена.

- Јагода је много је захтјевна култура, која се мора његовати преко цијеле године, без обзира што долази рано и што берба завршава крајем петог или половином шестог мјесеца. Такође захтијева цјелогодишње наводњавање, чишћење од корова, спремање за наредну сезону и обнаваљање - каже Мујо Богаљевић, директор Земљорадничке задруге "Агрофармер" из Јање.

Салко Бегановић из Јање већ пету годину бави се производњом јагоде. Каже да је ова година за сада добра, те се нада да у наредном периоду неће бити много падавина које на отвореном могу довести до труљења јагоде.

- Од јула почиње садња, прије тога производња расаде. Имамо пуно залијевања, храњења, али ни те обавезе нису проблем, колико пласман робе на тржиште. Ми би могли много више да произведемо, да немамо потешкоће са откупом. Најбоље рјешење би било када би се нашла нека средња цијена, како би осигурали сигуран откуп - наводи Бегановић.

Сеад Синановић јагоду је засадио на три дунума, а прво брање очекује већ 10. априла.Расад је сам произвео и сваке године га обнавља.

Од производње јагоде може се добро зарадити, а враћање уложених средстава је брже него код других воћних врста.

Произвођачи се надају и доброј цијени те очекују да ће она за рану јагоду бити од три до пет КМ по килограму.