latinica  ћирилица
07/04/2019 |  13:17 | Аутор: Агенције

Биковић: Британци нису уочили поруку мира коју шаље "Балканска међа"

Наставља се полемика око писања британског Тајмса о филму "Балканска међа".
Биковић у филму "Балканска међа" - Фото: Screenshot/YouTube
Биковић у филму "Балканска међа"Фото: Screenshot/YouTube

- Велика Британија је важила за колијевку демократије и, ако је заиста тачно да неко позива на цензуру филма као умјетничког дјела, онда ми се чини да Британци имају већих проблема од Брегзита - рекао је глумац Милош Биковић.

Биковићу је жао што критичари филма нису уочили поруку мира коју шаље "Балканска међа".

- Жао ми је само што се једна акциона драма гледа кроз визуру политике, због чега у поменутом тексту потпуно једнострано остаје непримијећена снажна порука мира, дубоко уграђена кроз односе који у филму постоје између Срба, Албанаца и Руса - објашњава Биковић, напомињући да "Балканска међа" постиже велики успјех код публике.

Позивајући се на информације партнера дистрибутерских кућа Твентит Сенчури фокс и Амадеус из Лондона, Биковић каже да "свјетска дистрибуција филма није прекинута, а у Србији за двије недјеље видјело га је више од 150.000 гледалаца".

Тајмс је оштро напао филм "Балканска међа", оцијенивши да својим приказом недавне балканске историје поткопава регионални мир, преносе медији.

У коментару објављеном 31. марта филм се истовремено ставља у контекст "меке силе" Русије.

Тајмс чак на извјестан начин позива на цензуру филма, наводећи да је "Путинов режим познат по својим пропагандним кампањама које правдају драстичне акте насиља над малим нацијама и народима без заштите" и да је "вријеме да се на то стави тачка", јер "кад се лаж заодене у истину у опасности су живот и слобода".

Филм "Балканска међа", који је недавно премијерно приказан у Русији и Србији, говори о десанту на приштински аеродром, када је руска јединица заузела аеродром Слатину непосредно по потписивању Кумановског споразума.