latinica  ћирилица
08/04/2019 |  09:38 ⇒ 09:56 | Аутор: СРНА

Коломбје: Косово је неприхватљив преседан, Брисел гријеши што притиска Београд

Француски посланик у Европском парламенту Жак Коломбје оцијенио је да је самопроглашено Косово велики неуспјех Брисела, да је учињен неприхватљив преседан, те да се апсолутно противи независности те српске покрајине.
Жак Колумбје (фото: facebook.com/colombier.jacques) -
Жак Колумбје (фото: facebook.com/colombier.jacques)

Он је нагласио да је у случају Косова учињен неприхватљив преседан, јер ни ЕУ ни било ко други, нема право да се мијеша у унутрашње функционисање суверених земаља.

- Србија има интегритет на цијелој својој територији, укључујући и Косово и Метохију. То је принципијелан став. Исто тако, на примјер, мислим и о Каталонији у односу на Шпанију - рекао је Коломбје за Вечерње новости.

На питање зашто ЕУ нема исту позицију у та два случаја, он је навео да је Француска, да би се усагласила са САД, била дио савезништва које се огледало у скандалозном бомбардовању осиромашеним уранијумом, због чега је оболио велики број људи, те да није поносан што је Француска учествовала у томе.

Према његовим ријечима, апсурд је да ЕУ тражи од Србије да призна самопроглашено Косово иако то нису учиниле ни неке земље чланице ЕУ.

- То показује жељу технократа из Брисела да се Косово призна као независна држава, против жеље грађана Србије, али и својих чланица. Пет земаља није признало, нити ће признати Приштину - рекао је Коломбје.

Он сматра да се притисак на Србију одвија и тако што се траже равноправни преговори између државе и Покрајине, као да се ради о двије земље.

- То је уцјена. ЕУ се, на крају, кроз неколико година, када дође вријеме за пријем Србије у чланство, неће устручавати да отворено затражи од Београда да призна независно Косово као услов за пријем - рекао је Коломбје.

Говорећи о рјешењу за Космет он је указао да је ријеч о територији на којој мафија има јак утицај, као и да не треба заборавити да су ОВК чак и САД сматрале терористичком структуром.

- ЕУ непрестано подсјећа на општи принцип људских права. Зашто онда не обраћа пажњу на друштвену, етничку и вјерску дискриминацију према Србима на Космету - навео је Коломбје.