latinica  ћирилица
09/04/2019 |  11:52 ⇒ 17:49 | Аутор: СРНА

Човић - Вучић: Важно да градимо будућност (ФОТО)

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић изјавио је да ће се о питању НАТО интеграција још дуго разговарати, али да поштује интересе Србије и вољу њене извршне власти када је ријеч о том дијелу интеграција.

Човић је рекао да је данас на састанку са предсједником Србије Александром Вучићем у Мостару разговарано о питањима прикључења ЕУ, те привредној сарадњи и о томе како даље унаприједити сарадњу.

Коментаришући недолазак бошњачких званичника на Међународни сајам привреде у Мостару, Човић је рекао да су бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић, осим позивница, тражили да се додатно протоколише њихов долазак, а да су јуче отказали долазак.

Човић је подсјетио да се слична ситуација догодила и прошле године.

- Сутра ће овдје бити /предсједник СДА Бакир/ Изетбеговић, па га питајте. Мислим да је то лоша порука. Морамо показати димензију јачања односа у БиХ који су на многим искушењима - рекао је Човић.

Он је додао да је сајам у Мостару боље организован него икад и да су дошли пријатељи.

Коментаришући чињеницу да БиХ неће имати своју делегацију у Парламентарној скупштини Савјета Европе, Човић је рекао да Парламентарна скупштина БиХ не функционише јер није формиран нови сазив Савјета министара.

- Надам се да ће разговори, које сам синоћ имао са /предсједавајућим Предсједништва БиХ и лидером СНСД-а Милорадом/ Додиком и оне које ћу сутра водити са Изетбеговићем, ојачати их у вјери да хитно морамо имати нови Савјет министара. Ово је евидентно тактизирање бошњачке политичке сцене да се ништа не деси у формирању власти на нивоу БиХ - рекао је Човић.

Вучић: Градити добре односе без обзира на тешко историјско насљеђе

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Мостару да је важно да, без обзира на тешко историјско насљеђе, Срби граде боље односе са Хрватима и Бошњацима. Вучић је рекао новинарима да је на данашњем састанку у Мостару са замјеником предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драганом Човићем разговарао и односу Срба и Хрвата.

- Сматрам да је, без обзира на тешко историјско насљеђе и разлике у ставовима о ономе што се у прошлости збивало, важно да градимо будућност, не само у миру и стабилности, већ у све бољем разумијевању и ближој сарадњи. То исто желимо и са Бошњацима. Надао сам се да ћу данас имати прилику да разговарам и са њиховим представницима - рекао је Вучић, истичући да се он не мијеша у унутрашње ствари БиХ.

Вучић је навео да пети пут присуствује Сајму привреде у Мостару, који не пропушта ниједне године, наглашавајући да је БиХ за Србију један од кључних спољнотрговонских партнера.

Вучић - Човић (Фото: СРНА)

- Захвалан сам што сам овде увек добро дочекан. Захвалан сам што и ове године имамо српске компаније које су дошле да се представе на мостарском сајму. Надам се да ће наше присуство идуће године бити у много већем обиму. Мој посао је да се српски производи продају и у Мостару, Широком Бријегу и Грудама, као што желим да се производи из тих градова продају у Београду, Новом Саду о другим градовима - навео је Вучић.

Коментаришући то што је Додик у једном интервјуу нацртао мапу српске државе која ће у будућности укључивати Републику Српску, Србију и дио Црне Горе, Вучић је рекао да је став Србије о прекрајању граница на Балкану да је веома важно да сви поштују територијални интегритет Србије и да она поштује интегритет свих осталих.

- Тако је било и надам се да ће тако и остати. Зато сам сматрао недоличним изјаве појединих политичара из БиХ који су рушили и кршили територијални интегритет Србије у увјерењу да је могуће да Србија буде оштећена. Сматрам да је то лоша порука и да нико не треба да крши било чији територијални интегритет - рекао је Вучић.

Он је нагласио да Србија нема никаквих претензија када је ријеч о њеним односима према БиХ, Хрватској, Црној Гори и Сјеверној Македонији.

- Што се тиче сарадње са Додиком, и као предсједавајућим Предсједништва БиХ и доскора предсједником Српске, она је увијек била добра и у интересу БиХ, Републике Српске и Србије. Вјерујем да може да буде још боља и мислим да нико није имао било каквих проблема због добре сарадње са Србијом - поручио је Вучић.

Он је подсјетио да су у Сарајеву били договорени принципи у вези са споразумом о граници Србије и БиХ, али да је тадашњи бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изиграо тај договор, о чему могу посвједочити тадашњи чланови Предсједништва Драган Човић и Младен Иванић.

- Урадио сам све што је било договорено, али, нажалост, то није било довољно. Онда је дошло до неке промјене става. Ја се не љутим и сматрам да морамо и даље да радимо да бисмо пронашли рјешење за наше проблеме - рекао је Вучић и додао да не види много проблема у односима између БиХ и Србије.