latinica  ћирилица
09/04/2019 |  14:06 ⇒ 21:39 | Аутор: РТРС

"План СДА да се у фабрикама илегално производи оружје и муниција"

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик казао је у Мостару да "постоји илегални план прозиводње оружја и муниције у фабрикама намјенске индустрије у ФБиХ". Он је затражио провјеру ових информација.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Упознао сам предсједника Србије Александра Вучића с тим. Овдје у Мостару у посљедња три мјесеца у два наврата се одржавају састанци СДА на којим присуствују сви предсједници мјесних организација те партије из овог региона. Долазе и представници обавјештајне заједнице и безбједносне комисије СДА која овдје организује попис свих војно способних Бошњака. Тиме тачно хоће да се направити њихова профилација у смислу - гдје су били, шта су радили у току рата, а они који нису војно обучени да се види на који начин би могли да се припреме за неке, по њима, евентуалности. Фабрике оружја и муниције у ФБиХ, које су директно под контролом Бошњака, односно СДА, повећале су своју неконтролисану производњу оружја и муниције. То је она прича о Бакиру Изетбеговићу и његовој тврдњи како, за не дај Боже, нешто произоди - рекао је Додик.

Он се поново жалио на рад министара у Савјету министара из Републике Српске.

- Савјет министара треба њима да то препусти. Немогуће је да се у фабрикама намјенске индустрије ишта прозводи мимо налога које дају Оружане снаге БиХ или конкретног уговора који се мора предочити властима, како би се дала сагласност. Они говоре како је наводно Србија спремна да се војно ангажује у дијелу Космета, што је њихово потпиривање тензија међу људима овдје. Сада је јасно какав је њихов план. Желе да задрже њима подобне Србе у Савјету министара како би могли да пусте фабрике намјенске индустрије да раде. Тако би дозволили да њихова обавјештајна служба несметано и даље прати и контролише званичнике Србије и Српске. То је нешто што ћемо морати да рашчистимо веома брзо - навео је Додик.

Такође, поручио је и да је генеза тог проблема далека и да полази од тога да је међународна заједница уништила све фабрике намјенске индустрије у Републици Српској, а у ФБиХ оставила шест таквих фабрика.

-  Сада видимо да постоји илегални план прозиводње оружја и муниције у фабрикама. Такве информације долазе код нас. Тражимо да се провјере те информације, да ли је истина или није истина. Волио бих да није истина, али долазе информације да се управо о томе ради - рекао је Додик.

Извор: Н1