latinica  ћирилица
10/04/2019 |  07:56 ⇒ 08:04 | Аутор: СРНА

Смотра свјетских виртуоза под покровитељством предсједнице Српске

Једанаести међународни фестивал "Дани хармонике" у Угљевику биће од 12. до 16. априла смотра свјетских виртуоза на хармоници, најавио је директор Музичке школе "Корнелије Станковић" Славиша Перић.
Палата Републике - Фото: РТРС
Палата РепубликеФото: РТРС

- Оно што овогодишњем фестивалу даје посебан значај и за нас организаторе представља велику част и задовољство је улога високог покровитеља фестивала коју је преузела предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић - рекао је Перић Срни.

Он истиче да ће својим присуством Цвијановићева увеличати свечано отварање "Дана хармонике" у петак, 12. априла, у 19.00 часова у угљевичком Центру за културу "Филип Вишњић".

- Присуство предсједнице Републике Српске подићи ће манифестацију на још виши ниво, због чега смо јој неизмјерно и искрено захвални - рекао је Перић.

Према његовим ријечима, велику захвалност заслужује и општина Угљевик која је свих протеклих година подржавала фестивал као генерални спонзор ове манифестације.

- С поносом истичемо да ћемо и ове године у такмичарском дијелу програма, осим такмичара из Републике Српске, угостити учеснике из 16 земаља - Русије, Литваније, Италије, Украјине, Шведске, Њемачке, Аустрије, Мађарске, Бугарске, Румуније, Србије, Хрватске, Словеније, Сјеверне Македоније, Црне Горе и БиХ - каже Перић.

Традиционално, фестивалски концерти биће након Угљевика одржани и у Бијељини и Београду, а у оквиру "Дана хармонике" публика ће моћи да ужива у наступима најеминентнијих свјетских извођача на хармоници.

- Специјални гости овогодишњег фестивала су Мирко Патарини из Италије, предсједник Свјетске асоцијације акордеониста који први пут долази у нашу земљу, најпризнатији виртуоз на хармоници данашњице Јуриј Шишкин из Русије, истакнути концертни извођач и педагог Владимир Мурза из Украјине и млади умјетник из Русије Павел Масјук - најавио је Перић.

Према његовим ријечима, фестивал ће пратити семинари и предавања истакнутих педагога, као и такмичење у дисциплинама солиста на хармоници, камерних састава и оркестара хармоника, а такмичаре ће оцјењивати стручни жири састављен од реноминарних и доказаних умјетника и педагога из земље и иностранства.

- Фестивал се по мишљењу многих истакнутих музичких критичара сврстава у манифестацију са високом репутацијом, а његов је значај посебан јер је ријеч о првом фестивалу хармонике овог типа који је организован на подручју Републике Српске и БиХ - истиче Перић.

Он наводи да фестивал у Угљевику представља професионалну манифестацију која афирмише хармоникаше свих профила и његује умјетничко свирање на хармоници.

- Од фестивала основаног у малој средини трудом и залагањем, али и љубављу према музици, подигли смо `Дане хармонике` на међународни ниво и постали смо један од најзначајнијих фестивала хармонике у Европи - каже Перић.

Као примарни циљ фестивала истиче размјену знања, праксе и искустава и упознавање са домаћим и свјетским токовима у савременој концертној и педагошкој пракси за хармонику.

- За разлику од многих западноевропских земаља гдје је хармоника доживјела праву експанзију, на нашим просторима је њен третман неправедно запостављен и овај фестивал ће, довођењем најпознатијих ствараоца из свијета хармонике, представити најзначајније музичке и техничке потенцијале модерне хармонике у свим музичким жанровима - оцјењује Перић.

Он је закључио да ће фестивал "Дани хармонике" у Угљевику несумњиво допринијети квалитетној презентацији овог инструмента.

Организатори "Дана хармонике" су Удружење умјетника "Артист", Музичка школа "Корнелије Станковић" и Центар лепих уметности Јована Колунџије "Гуарнериус", а фестивал се одржава под покровитељством предсједника Републике Српске.

Фестивал "Дани хармонике" први пут је одржан у Угљевику 2009. године у организацији Основне музичке школе "Корнелије Станковић".

Протеклих година угостио је плејаду врхунских умјетника, попут Владимира Мурзе, Александра Скљарова, Јурија Шишкина, Павела Фењука, Александра Поелуева, Сергеја Осокина, Едуарда Аханова, Хуан Игнасиа Руеде, Љубише Павковића, Владимира Олејника, Народног оркестра РТС-а, триа "Балканске жице" и многих других умјетника из земље и иностранства.