latinica  ћирилица
10/04/2019 |  08:28 | Аутор: Б92

Медији: Побједа Нетанјахуа?

Актуелни израелски премијер Бењамин Нетанјаху побједник је парламентарних избора, јавља ТВ Канал12. Тиме је он осигурао пети мандат на челу владе.
Избори у Израелу - Фото: AP
Избори у ИзраелуФото: AP

Како преноси портал Индекс, након пребројаних 96 посто гласова Нетанјахуов Ликуд добио је 37 мјеста у Кнесету, а Плаво-бијели, које води бивши генерал Бени Ганц, добили су 36.

Иако ниједна странка није добила већину у Кнесету који има 120 мјеста, резултати стављају Нетанјахуа у снажнију позицију за стварање коалиционе владе с десним странкама, кључним за коначну побједу.

- Ово је огромна побједа - рекао је Нетанјаху својим присталицама током касног говора у свом изборном штабу, упозоривши да дуга ноћ, а можда и дан предстоје у очекивању коначних резултата.

Ако заиста и побиједи, 69-годишњи Нетанјаху ће овог љета постати премијер с најдужим стажом у историји Израела. Он каже да је већ почео разговоре с могућим коалиционим савезницима.

Међутим, побједу је прогласио и Ганц, након што су били објављени резултати излазних анкета.

- Ми смо побједници. Желимо да се захвалимо Бењамину Нетанјахуу за његову службу нацији - казао је Ганц.

Ипак, није све готово, јер како политички аналитичар Олфер Залзберг каже, и Ликуд и Плаво-бијели морају да виде како дишу мале странке да би знали имају ли довољну подршку за коалицију. Он подсјећа да се на изборима такмичило 40-так странака, а ближи фпрмирању коалиције је ипак Нетанјаху.