latinica  ћирилица
10/04/2019 |  09:10 | Аутор: БЕТА

Ново замрачење због квара на струјној мрежи у великом дијелу Венецуеле (ВИДЕО)

Главни град Венецуеле Каракас и велики дио земље поново су ноћас у мраку због новог квара на струјној мрежи, јављају агенција Франс прес и корисници друшвених мрежа, преноси Бета.

Нови квар на електричној мрежи, највећи у посљедњих недјељу дана, десио се у 23.20 по локалном времену синоћ (у 5.20 у сриједу по централноевропском времену) и погодио је велики дио главног града и велике зоне у најмање 18 од 23 држава Венецуеле.

Међу погођеним су државе Варгас, Миранада, Арагуа, Карабобо, Кохедес - у центру, Лара Зила на западу и острво Маргарита, јављају исти извори.

Предсједник Венецуеле Николас Мадуро је раније рекао да су САД, које подржавају лидера опозиције Хуана Гваида, одговорне за велике нестанке струје који недјељама погађају Венецуелу.

Ни влада нити национална електро компанија Корпоелек нису дали објашњење за нови велики нестанак струје, док је опозициони вођа Хуан Гваидо позвао за данас демонстрације због лошег рада јавних служби.

Од 7. марта када је због огромног квара скоро цијела земља била у мраку пет дана, догађају се повремени прекиди струје и погађају дистрибуцију воде, саобраћај, телефонске и интернет мрежеу Венецуели.

Мадурова влада приписује те кварове електромагнетским, сајбер и физичким нападима на хидроцентралу Гури на југу земље која производи 80 одсто струје за Венецуелу.  Мадуро оптужује САД за хакерски напад на централу Гури са циљем да дестабилизује његову владу.

Према његовим ријечима, хакери су убацили вирус у систем електричне мреже.

Гваидо и стручњаци сматрају да су недавни проблеми са снабдијевањем струје настали због лошег одржавања инфраструктуре и недостатка инвестиција због дубоке економске и политичке кризе која погађа Венецуелу.