latinica  ћирилица
10/04/2019 |  09:12 ⇒ 09:12 | Аутор: СРНА

Давидовић: Новим законом о спорту увешћемо више реда

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић рекла је да је министарство које предводи започело израду закону о спорту, једног од најочекиванијих докумената у свијету спорта који је донесен давне 2002. године.
Соња Давидовић - Фото: РТРС
Соња ДавидовићФото: РТРС

Давидовићева је рекла да је циљ тог закона да се неке ствари "доведу у ред", првенствено када је ријеч о финансирању савеза, спортских организација и манифестација.

- Радна група је већ почела са радом, а ускоро крећемо и са стручним расправама. Одлучни смо у намјери да, жаргонски речено, неке ствари "доведемо у ред". Намјера нам је и да ријешимо проблем едукације спортског кадра, посебно оних који раде са дјецом. Велику пажњу посветићемо и здравственој заштити спортиста, јер сматрамо то изузетно важним сегментом закона - рекла је Давидовићева у интервјуу Срни.

Она је додала да је Министарство имало врло садржајан и динамичан план рада у првих 100 дана, те додала да је задовољна активностима које су реализовали у том периоду.

Давидовићева каже да је формиран нови сазив Савјета за демографску политику, који је нешто другачијег састава него претходни.

- Жељели смо на тај начин укључити одговорне особе односно министре, али и демографске стручњаке који имају оперативан приступ. Вјерујем да ћемо ускоро пред Владу изаћи са конкретним мјерама популационе политике. Акценат је на важности рађана првог и трећег дјетета, и струка ће дати мишљење када је ријеч о мјерама за подизање наталитета -навела је Давидовићева.

Према њеним ријечима, упоредо је рађено на изради Стратегије за унапређење и развој волонтирања у Републици Српској за период 2019-2023. година, у којој је акценат стављен на развој локалних волонтерских сервиса и промоцију и развој волонтирања међу средњошколцима, али и поново указано на значај волонтирања као друштвено корисног рада.

- Нови стратешки циљ је "Волонтирање у заједници", а односи се на унапређење међугенерацијске солидарности путем волонтирања, затим допринос волонтирања развоју предузетничких вјештина, те укључивање приватног сектора у подршку развоју волонтирања кроз корпоративно волонтирање - појаснила је она.

Давидовићева је нагласила да је у току израда Стратегије унапређивања и развоја подршке породицама у Републици Српској за период 2019-2023. година, која би требало да се нађе пред народним посланицима у другом кварталу.

Осим ових активности, навела је она, Министарство је покренуло нови пројекат под називом "Отворена врата", са жељом да буде унапређена комуникација са грађанима и омогућено да шаљу своје идеје, пројекте и приједлоге који би могли бити корисни за ширу друштвену заједницу.

- Грађани могу слати своје приједлоге на мејл адресу отворенаврата@мпос.владарс.нет. Са онима чије идеје буду оцијењене као иновативне и корисне разговараћемо сваке посљедње сриједе у мјесецу - истакла је Давидовићева.

Она је рекла да је настављен Посебан програм субвенције каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове и да је расписан нови конкурс који је отворен до 15. априла, те је позвала заинтересоване да се пријаве, јер је "ријеч о једном од најквалитетнијих и најтрајнијих пројеката Министарства, за који постоји стално интересовање".

- До сада смо одобрили 3.398 субвенција, за шта смо издвојили 9,7 милиона КМ. Одржали смо и акционо планирање заједничких активности са Министарством омладине и спорта Србије, што је наставак добре и конкретне вишегодишње сарадње - нагласила је Давидовићева.

Она је додала да је приступљено и измјенама Закона о заштити од насиља у породици, гдје су жељели подићи степен заштите жртве на виши ниво.

- Суштина измјена закона је да се насиље у породици третира као кривично дјело, а не као прекршај што је до сада, углавном, био случај - поручила је Давидовићева.

Она је најавила скоро потписивање споразума о сарадњи са Министарством без портфеља Србије које се бави демографијом и популационом политиком, на чијем челу је министар Славица Ђукић-Дејановић, те је истакла да је Србија заиста начинила искорак у области демографије и да ће њихова искуства бити вишеструко корисна.

Давидовићева каже да је планирано је потписивање меморандума о сарадњи са Покрајинским секретаријатом за спорт и омладину Војводине, чиме би озваничили одличну сарадњу.

- Интензивирали смо сарадњу са Министарством омладине и спорта Србије, са којим смо израдили акциони план заједничких активност, али их и укључили у израду Закона о спорту - рекла је она и додала да се очекује и одржавање Сајма спорта који је, како је нагласила, прошле године био запажен и пред Министарством је озбиљан задатак да ове године начини корак напријед.

Давидовићева је рекла да је планирана и реализација пројекта неформалног образовања средњошколаца, гдје ће им директно представити све могућности које им се нуде када је ријеч о волонтирању и активном учешћу у друштву, као и како могу путем волонтирања да допринесу развоју својих локалних заједница.

- Уколико средњошколци искажу иницијативу и интересовање, Министарство је спремно финансијски подржати њихове пројекте - навела је Давидовићева.

Давидовићева је нагласила да Министарство планира да заврши започете послове те да ће остатак године бити изузетно динамичан, али да је одговорност велика и да због тога озбиљно приступају послу.

- Савјет за демографску политику ће Влади Републике Српске понудити конкретне мјере популационе политике, а до краја године завршићемо и посао у вези са израдом закона о спорту. Уколико све планове реализујемо како смо замислили, а вјерујем да хоћемо, очекујем успјешну годину када је ријеч о активностима Министарства породице, омладине и спорта - закључила је Давидовићева.