latinica  ћирилица
10/04/2019 |  09:27 ⇒ 09:27 | Аутор: СРНА

"Политика": Приштина расписала изборе да би заузела сјевер Космета

Расписивањем избора за предсједника четири општине на сјеверу Косова и Метохије са српском већином привремене косовске институције покушавају да дестабилизују представнике Срба, чиме настаје опасност да крену протести, а онда насиље, пише данашња "Политика".

Према сазнањима овог листа, уколико би Српска листа, за коју је на посљедњим изборима гласало око 90 одсто Срба, бојкотовала мајске изборе, то би могло да доведе до интервенције полиције Росу на сјеверу Космета за шта би Приштина онда оптужила локалне Србе и Београд.

Даље је наведено да би Приштина полицијску интервенцију на сјеверу искористила да заузме Трепчу, као и све административне прелазе и да све што су посљедњих недјеља косовски специјалци вјежбали у Сјеверној Македонији примјени на терену.

Предсједници четири општине на сјеверу су у новембру поднијели оставке након што је влада у Приштини увела таксу од 100 одсто на производе из централне Србије.

Потпредсједник Српске листе Игор Симић изјавио је да ће послије данашњег састанка са предсједником Србије Александром Вучићем у Београду бити познато да ли ће Српска листа изаћи на изборе.