latinica  ћирилица
10/04/2019 |  09:44 ⇒ 13:40 | Аутор: СРНА

Рајчевић: За изградњу студентског дома у Лукавици два милиона КМ

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је Срни да ускоро крећу процедуре за изградњу новог студентског дома у Лукавици, за шта је Влада Српске у оквиру текућег буџета издвојила два милиона КМ.
Срђан Рајчевић - Фото: РТРС
Срђан РајчевићФото: РТРС

Рајчевић је нагласио да је план да наредне двије године за ове намјене буде издвојено још четири милиона КМ, те подсјетио да су у фебруару започете активности на изградњи новог објекта у оквиру Студентског центра на Палама.

- Од средстава Центра и уз помоћ Владе Републике Српске намјеравамо да градимо библиотеку, читаоницу, складиште за храну и административно сједиште које је до сада било смјештено у неусловним објектима који нису били предвиђени за ту намјену - рекао је Рајчевић.

Говорећи о пројектима који су реализовани у првих стотину дана рада новог сазива Владе, он је подсјетио и да је одмах по преузимању дужности министра посјетио Студентски центар "Никола Тесла" у Бањалуци како би се увјерио у динамику радова на санацији и адаптацији Павиљона један, који је девастиран током временских непогода 2017. године.

- Уз скепсу јавности успјели смо да у року окончамо радове и да наше студенте за двадесетак дана дочека нов, модеран и опремљен објекат, спреман за усељење - рекао је Рајчевић.

Он је навео и да је ревидирана ревизија уписне политике и прилагођена тренутним потребама тржишта рада смањењем уписних квота на појединим студијским програмима.

- Путем конкурса за успјешне студенте, за студенте са пребивалиштем у изразито неразвијеним општинама Српске, за студенте са инвалидитетом те за остале студенте издвојили смо два милиона КМ - рекао је Рајчевић, наглашавајући да су студенти најважнији и највећи ресурс у развоју Републике Српске.

Када је ријеч о наставном и административном кадру на јавним високошколским установама, он је навео да су почетком године доношењем Закона о платама у области високог образовања и студентског стандарда овом кадру повећане плате за осам одсто.

Говорећи о ресору научнотехнолошког развоја, он је истакао да су циљеви и акивности усмјерени ка креирању "тачке спајања" научноистраживчке изврсности и привреде.

- То подразумијева нова законска рјешења која ће успоставити ефикаснији систем суфинансирања научноистраживачког рада, инфраструктурну изградњу у виду научно-технолошких паркова, иновационих центара, пословних хабова и акцелератора, те побољшање међународне видљивости наше научноистраживачке заједнице кроз већа издвајања за финансирање пројеката са конкретним резултатима, примјењивим у привреди - рекао је Рајчевић.

Он је најавио да ће бити покренути и два нова пилот програма финансирања, односно суфинансирања.

- Први пројекат "Синергија" јесте финансијска подршка пројектима који делегирају искључиво конзорцијуми сачињени од научноистраживачких тимова и компанија из Републике Српске, а у оквиру буџета од 250.000 КМ планирамо да финансирамо укупно пет пројеката вриједности 50.000 КМ чије ће идеје процјењивати стручна комисија иностраних евалуатора", рекао је Рајчевић.

Он је додао да се други програм, укупне вриједности 300.000 КМ, односи на програм преквалификације високообразоване незапослене радне снаге, што је уједно и новитет у досадашњој пракси.

- Путем овог пилот програма, у сарадњи са Иновационим центром Бањалука, финансирамо групу од 100 полазника који желе да се преквалификују и обуче за нова, дефицитарна занимања из области информационо-комуникационих технологија - појаснио је Рајчевић.

Он је истакао да је императив у раду овог министарства и дигитализација друштва јер само модерно, технолошки освијештено друштво може бити економски конкурентно у регионалним и свјетским оквирима.

- Пут према "еСрпској" почињемо модернизацијом државног административног апарата, са јасно дефинисаном визијом коју ћемо ускоро изложити у документу "Стратегија развоја електронске управе" током прољећа - навео је Рајчевић.

Према његовим ријечима, приводи се крају и спровођење пројекта успостављања Националног центра за управљање дигиталним идентитетима, првог квалификованог сертификационог тијела у Републици Српској и БиХ, које ће ускоро почети са пружањем услуга издавања квалификованих електронских сертификата за сва правна и физичка лица у Српској.

- Са овим такозваним "дигиталним личним картама", наши грађани и компаније ће моћи послове са владом обављати на брз, ефикасан и транспарентан начин, користећи све предности електронске комуникације - рекао је Рајчевић.