latinica  ћирилица
10/04/2019 |  09:55 | Аутор: СРНА

Дрецун: Приштина жели да поништи већинску вољу Срба

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун оцијенио је данас да Приштина, одлуком о расписивању локалних избора на сјеверу Космета, жели да поништи већинску вољу српског народа и инсталира "неке појединце" из српског народа.
Милован Дрецун - Фото: ТАНЈУГ
Милован ДрецунФото: ТАНЈУГ

Дрецун је рекао да Приштина, умјесто да укине таксе на српску робу и створи услове за наставак разговора са Београдом једностраним потезима наставља да дестабилизује ситуацију.

Он сматра и да је "нормалан пут" да Приштина укине таксе на српску робу због којих су представници српског народа са сјевера Космета поднијели оставке и онда би се, како је рекао, створили услови да се они врате на те функције.

- Сада имамо ове изборе где је очигледно намјера Приштине да већинску вољу српског народа која је исказана на посљедњим локалним изборима поништи и инсталира неке појединце из редова српског народа који би послужили само као маска да се покаже да су Срби ипак учествовали на неким изборима, а да се онда створе услови за српско-српске сукобе, што би послужило као разлог за интервенцију - навео је Дрецун.

Он је за Радио-телевизију Србије рекао и да би Приштина, ако би се створила нека конфликтна ситуација послије избора, то могла да употријеби као оправдање за "интервенцију својим специјалним снагама да наводно одрже ред на сјеверу Космета".

Градоначелници четири општине на сјеверу Косова и Метохије из редова Српске листе поднијели су оставке послије одлуке Приштине да уведе таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, а предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи прије два дана расписао је изборе за сјеверну Косовску Митровицу, Звечан Зубин Поток и Лепосавић.

Да ли ће Српска листа изаћи на те изборе одлучиће њени представници послије консултација, данас у Београду, са предсједником Србије Александром Вучићем.