latinica  ћирилица
10/04/2019 |  10:00 | Аутор: СРНА

Мадуро спреман да прими хуманитарну помоћ

Предсједник Венецуеле Николас Мадуро изјавио је да је држава спремна да прими међународну хуманитарну помоћ, послије састанка у Каракасу са шефом Црвеног крста.
Николас Мадуро (Фото: Спутњик) -
Николас Мадуро (Фото: Спутњик)

- Потврђујемо спремност да успоставимо механизме за сарадњу у вези са међународном помоћи и подршком - написао је Мадуро на Твитеру.

Предсједник, који негира да се садашња ситуација у Венецуели може описати као хуманитарна криза, поновио је послије састанка са делегацијом Међународног комитета Црвеног крста /МКЦК/ да та сарадња терба да поштује "правни поредак Венецуеле", пренио је АФП.

Делегацију МКЦК предводио је шеф ове организације Петер Маурер. Овај тим допутовао је у Венецуелу у суботу, 6. априла, а посјету би требало да оконча данас.

МКЦК је саопштио прошле седмице да је "забринут због озбиљног утицаја садашње ситуације на грађане Венецуеле, нарочито на оне који немају приступ основним сервисима".

Венецуела је захваћена дубоком политичком кризом током које се опозициони лидер Хуан Гваидо у јануару прогласио за привременог предсједника.

У међувремену га је признало више од 50 држава, укључујући САД, које желе да се Мадуро повуче.

Мадуро тврди да су проблеми у земљи резултат санкција које су увеле САД, а Гваидо да потичу од корупције и лошег управљања.