latinica  ћирилица
10/04/2019 |  10:59 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

Бијељина: Отворен "Лутвидфест 2019"

У Бијељини је отворен трећи Фестивал луткарства и видео презентације књиге "Лутвидфест 2019".

Као и претходне двије године, организатор је Народна библиотека Филип Вишњић, гдје ће се и одржати све представе. За два дана трајања фестивала, биће одржано девет представа, које су припремили ученици осам основних школа из Републике Српске, Србије и Црне Горе, те секција Лутвидић.

Првог дана Лутвидфеста представиће се се четири школе, три из Бијељине и једна из Србије.

Прва представа је "Сламната колиба", коју су припремили ученици Основне школе "Јован Дучић" из Бијељине. Очекивања учесника, како ученика, тако и наставника, су велика.

- Ученици су, захваљујући овом фестивалу, схватили да није напорно читање књига и да не мора да се чита само кад је лектира. Захваљујући овом пројекту ученици су више завољели књигу и научили да је читају на други начин, да боље схвате текст и да боље схвате личности из књига - каже Санела Грујичић, професор разредне наставе у ОШ "Јован Дучић" Бијељина.

Организатрори се надају да ће уз фестивал оживјети и књиге и дјетињство на један потпуно другачији начин у односу на досадашњу праксу.

- У овој комбинацији савремене игре имате играње камерама, мобилним телефонима, нечим што дјеца доста типкају али слабо користе у ову сврху читања. Јер да би сте направили добар трејлер, морате да прочитате књигу, а да би сте направили луткасрску представу морате да се сконцентришете да од одређених материјала створите један лик - појашњава Јелена Калајџић из Народне библиотекае "Филип Вишњић".

У мору фестивала који нас окружују из дана у дан, ово је својеврсно освјежење и показатељ у ком правцу требамо да идемо када је ријеч о развоју позоришне сцене, рекао је Душан Тузланчић, предсједник жирија овогодишњег фестивала.

- Ја вас позивам да у наредна два дана погледате критеријуме по којима се оцјењују представе, милиметарско сецирање у неких 15 категорија и, оно што је можда највриједније у свему овоме, радост игре  - додаје Тузланчић.

Видео презентације остају као једна врста електронских извора које чува библиотека.

А по једна лутка из свих представа остаје у фонду.

Све представе биће одржане у великој сали Народне библиотеке "Филип Вишњић", а додјела награда и свечано затварање фестивала је у четвртак у 18 часова.