latinica  ћирилица
10/04/2019 |  11:50 ⇒ 11:55 | Аутор: СРНА

Против Арапчића и Јараковића потврђене оптужнице

Општински суд Тузла потврдио је оптужницу против Тарика Арапчића /60/ и Мирсада Јараковића /61/ из Лукавца због сумње да је Арапчић подстрекавао Јараковића на злоупотребу положаја и овлаштења, док је Јараковић оптужен да је починио кривична дјела злоупотреба положаја и овлаштења, те примање дара и недозвољено држање оружја.
Општински суд Тузла (Фото:Vijesti.ba) -
Општински суд Тузла (Фото:Vijesti.ba)

Кантонално тужилаштво Тузла у оптужници је навело да је Арапчић у фебруару и марту 2018. године, као посланик у Представничком дому Парламента Федерације БиХ и предсједник Општинског одбора СДА у Лукавцу, подстрекавао и наговарао тадашњег директора Дома здравља Лукавац Јараковића да без спровођења конкурса и кршећи одредбе правилника о раду прими у радни однос једно лице да обавља послове чувара.

Јараковић је под овим утицајем и ван интереса службе наложио да се овом лицу сачини уговор о раду иако није задовољавао опште и посебне услове за овај посао, те је надлежном органу достављена и пореска пријава за ово лице.

До реализације уговора и ступања у радни однос није дошло због новог захтјева Арапчића да се то обустави због сазнања о покретању истраге полиције о тим радњама, саопштено је данас из Кантоналног тужилаштва Тузла.

Јараковић се оптужницом терети да је од јануара 2017. до јуна 2018. године, као специјалиста неуропсихијатар, искориштавао овлаштења ради властите користи и противно интересима службе, поступао супротно одредбама Закона о здравственој заштити Федерације БиХ и без одобрења надлежног кантоналног министарства у приватном пословном простору обављао специјалистичке прегледе.

Након прегледа издавао је налазе на заглављу Дома здравља Лукавац, овјеравао их печатом ове установе и потписивао се на исте, а од више пацијената је наплаћивао ове прегледе и тако себи прибавио корист.

Јараковић је оптужен да је од пацијента током прегледа у Дому здравља Лукавац узео мањи износ новца као дар за преглед.

Приликом претреса стана који користи Јараковић у Лукавцу пронађена је већа количина муниције за пушку чије држање грађанима уопште није дозвољено.