latinica  ћирилица
10/04/2019 |  12:01 | Аутор: ТАНЈУГ

ФИФА уводи 10 нових правила

Међународни одбор за фудбал, орган Фифе задужен и за корекцију постојећих и увођење нових правила, промијенио је на посљедњој сједници чак 10 правила, а које ће почети да важе у сезони 2019/2020.

Измијењена су правила 8. и 9. која се односе на спуштање лопте и која предвиђају да ако је игра заустављена у шеснаестерцу, судија спушта лопту голману, а ако је заустављена ван шеснаестерца судија лопту спушта једном играчу

Ако у "живом зиду" стоји три или више дефанзиваца, играч екипе која напада не смије да им буде ближи од метар, а ако је ближи од метар, индирект се досуђује у корист тима који се бранио.

Једно од правила односи се на јавну опомену због нелегалне прославе поготка и она ће убудуће бити на снази чак и ако је погодак поништен.

По једном од правила, лопта је у игри чим се изведе ударац, не мора више да напусти шеснаестерац да би се сматрало да је у игри, а намјерно играње руком и даље се сматра прекршајем.

На почетку утакмице, према новим правилима, тим који приликом бацања новчића побиједи, може убудуће да бира да ли ће да први има лопту, или ка ком голу ће да напада.

Једна од новина је и то што ће постојати различити термини за медицинске прекиде меча, па се тако уводи прекид због расхлађивања актера од 90 секунди до три минута и прекид за рехидрацију, који може да траје максимум један минут.

Играчима су дозвољене вишебојне мајице ако су истих боја као рукави или сам дрес, а још једно од нових правила односи се на то да ако се судија спрема да покаже жути или црвени картон а екипа у чију корист је досуђен прекршај изведе брз слободан ударац и створи обећавајућу прилику за гол, судија смије да одложи показивање картона до сљедећег прекида игре.

Замијењени играч мора да напусти терен код најближе тачке на аут-линији или гол-линији од мјеста на коме се налази, а уводи се и да званичник екипе који је крив за неприхватљиво понашање може да буде кажњен жутим или црвеним картоном.