latinica  ћирилица
10/04/2019 |  12:06 | Аутор: СРНА

Прлић тражи да не служи казну у Великој Британији

Некадашњи политички лидер Хрватске Републике Херцег-Босне Јадранко Прлић, који је у Хагу осуђен на 25 година затвора, затражио је од Механизма за међународне кривичне судове да казну не служи у Великој Британији, јавила је Балканска истраживачка мрежа БиХ.
Хаг:Прлић - суђење - Фото: Screenshot
Хаг:Прлић - суђењеФото: Screenshot

Прлић је у писму предсједнику Механизма Кармелу Ађијусу нагласио да је затвор на острву Вајт, у којем би требало да служи казну, намијењен преступницима осуђеним за насилне или сексуалне злочине.

- Извјештај о инспекцији овог затвора из 2015. године наводи да се, иако су инциденти насиља смањени, 18 одсто притвореника не осјећа безбједним, 36 одсто њих је пријавило насиље од других притвореника, а 34 одсто насиље стражара - навео је Прлић у писму, у које је Бирн имао увид.

Прлић је истакао да овај затвор не предвиђа могућност да затвореници користе компјутер, што ће му отежати рад на захтјеву за преиспитивање пресуде којом је правоснажно проглашен кривим за учешће у удруженом злочиначком подухвату са циљем прогона Бошњака.

Он је навео и да ће га онемогућавање приступа лаптопу спријечити да пише књиге, којих је, како је напоменуо, објавио већ 11.

Прлић је написао да би требало да му буде омогућено да казну служи у БиХ с обзиром на скоро отварање Државног затвора, који је, како је навео, изграђен средствима међународне заједнице и по највишим стандардима.

Он је писмо послао институцијама БиХ и министру правде у Савјету министара у техничком мандату Јосипу Грубеши, од којег је затражио да му помогне да се промијени одлука о локацији гдје ће служити казну.

- С обзиром на то да није могуће да служим казну у својој земљи, што би било логично, желим да будем пребачен у затвор који има услове попут оних у Државном затвору, гдје ће казне служити осуђеници за слична дјела - наводи се у Прлићевом писму.

Хашки трибунал је у новембру 2017. осудио Прлића скупа с петорицом других високих званичника ХРХБ-а и изрекао му затворску казну у трајању 25 година.

Некадашњем министру одбране Хрватске Републике Херцег-Босне Бруни Стојићу, начелнику Главног штаба ХВО-а Слободану Праљку и замјенику команданта ХВО-а Миливоју Петковићу изречене су правоснажне затворске казне у трајању 20 година.

Затворска казна у трајању 16 година изречена је бившем команданту Војне полиције ХВО-а Валентину Ћорићу, а предсједнику комисије Хрватске Републике Херцег-Босне за размјену заробљеника Бериславу Пушићу изречена је десетогодишња казна затвора.

Током изрицања пресуде, Праљак је попио отров и преминуо истог дана.