latinica  ћирилица
10/04/2019 |  12:43 ⇒ 20:38 | Аутор: СРНА

Научна конференција о Сребреници 12. и 13. априла у Бањалуци

Међународна научна конференција о теми "Сребреница, стварност и манипулације" биће одржана 12. и 13. априла у Бањалуци с циљем утврђивања истине о ратним догађајима у Сребреници и око ње од 1992. до 1995. године, изјавио је предсједник Организационог одбора конференције Милован Милутиновић.

Милутиновић је истакао да ће посебна пажња бити посвећена догађајима у Сребреници из 1995. године.

- Желимо на одговарајући начин да говоримо о Сребреници иако смо сувише дуго чекали на ово. Наша обавеза је да буде утврђена истина о страдањима на овом подручју -рекао је новинарима у Бањалуци Милутиновић, који је и предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске.

Он је навео да су завршене припреме за одржавање конференције, да је у току штампање зборника радова који има 800 страница и 48 реферата које су писала 52 аутора, те да ће на скупу учествовати еминентни стручњаци из Русије, САД, Њемачке, Израела, Италије, региона и БиХ.

Новинар Вечерњих новости Драган Вујичић сматра да се од 1995. године морало интензивније говорити о догађајима у Сребреници.

- О Сребренци морамо говорити, писати, борити се за истину. Не можемо се помирити са пресудама Хашког трибунала које нису донесене на основу чињеница, него су политички мотивисане - рекао је Вујичић.

Потпредсједник Организације старјешина ВРС Мирко Тривић каже да нису тачни подаци које је Хашки трибунал користио у процесима против Срба који су учествовали у дејствима на подрчју Сребренице и да се зато српски народ мора борити за истину и правду.

Конференција ће бити одржана у просторијама Академије наука и умјетности Републике Српске са почетком у 10.00 часова, а организатори скупа су Организација страјешина ВРС, Независни универзитет Бањалука и Институт за истраживање српских страдања у 20. вијеку.