latinica  ћирилица
10/04/2019 |  13:14 ⇒ 20:05 | Аутор: СРНА

Шеранић тренутно не може подржати приједлог о повећању плата, али спреман да разговара

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас након састанка са представницима Синдиката здравства и социјалне заштите да у овом тренутку не може подржати приједлог о повећању плата, али да је спреман да разговара и да заједно пројектују тренутак када би то могло да буде.
Бањалука - синдикати - Шеранић - Фото: СРНА
Бањалука - синдикати - ШеранићФото: СРНА

- Питање је да ли се у овом тренутку са аспекта финансијског стања у здравству може ићи са одређеним повећањем плата, јер би то довело здравство пред колапс и стечај - рекао је Шеранић новинарима.

Он је подсјетио да су Акциони план и мјере Владе Републике Српске донесени како би се покушало финансијски стабилизовати стање у здравству и пројектовати могућности како да се побољшају плате здравственим радницима.

Када је ријеч о питању одговорности у здравству Републике Српске, Шеранић је рекао да је то питање дефинисано Програмом економских реформи и Акционим планом Владе Републике Српске.

Он је нагласио да је апсолутно за то да свако треба да сноси одговорност, почев од министра, сарадника, а онда и свих директора.

- То треба бити одређена пракса у активностима које ресорно министарство планира у наредном периоду - рекао је Шеранић.

Шеранић је навео и да питање одговорности у здравству не треба посматрати тек тако.

- То треба добро анализирати и ако постоји оправданост за повлачење одговорности први сам зато да се повуче одговорност таквог директора - истакао је Шеранић.

Он је навео да је на састанку било ријечи о могућностима за повећање плата здравственим радницима, о положају здравствених радника у Републици Српској у вези са образовањем кадра, те о посебном колективном уговору за здравство који истиче у августу.

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске Миленко Гранулић рекао је да се тај синдикат залаже за повећање цијене рада у здравству са садашњих 130 на 150 КМ.

- Мислимо да су то мала средства која се могу пронаћи, како би се колико-толико побољшао материјални и социјални положај запослених у здраству Републике Српске - истакао је Гранулић.

Он је рекао да синдикат у потпуности подржава План Владе Републике Српске за стабилизацију стања у здравству, али да се под хитно мора повећати цијена рада.

Гранулић сматра да директори здравствених установа морају сносити одговорност за дуговања у здравству.

- Очекујем да ће Влада Републике Српске имати разумијевања да након 11 година колико-толико повећа плате радницима запосленим у здравству Републике Српске - закључио је Гранулић.