latinica  ћирилица
10/04/2019 |  13:15 | Аутор: СРНА

На Театар фесту пет представа из региона

На Театар фесту Народног позоришта Републике Српске у Бањалуци такмичиће се пет представа из региона, које се баве историјом позоришта, судбином глумаца, али и сјећањима на недавно минуло вријеме и догађаје из околине.
Театар Фест "Петар Кочић" - Фото: илустрација
Театар Фест "Петар Кочић"Фото: илустрација

Театар фест биће отворен 1. јуна премијерним извођењем представе "Школа за жене" по тексту француског глумца и писца Жан Батиста Поклена чије је књижевно име Молијер.

У такмичарском дијелу фестивала публика ће моћи да гледа представе "У чије име" Народног позоришта из Ниша, "Расло ми је бадем дрво" Београдског драмског позоришта, "Народни посланик" у копродукцији "Оксиџен продакшна" и Босанског културног центра из Сарајева, затим "Говори гласније" Казалишта "Керемпух" из Загреба и "Тартиф" Народног позоришта из Сомбора.

Селектор овогодишњег Театар феста Зоран Ђерић рекао је да је погледао више од 50 представа, те да му је при избору најважнији био квалитет.

- Поред оригиналних драмских дјела, аутори одабраних представа посегнули су за драматизацијама и адаптацијам савремене прозе, односно дјелима класика, који се сада интерпретирају врло слободно, али и опрезно - рекао је Ђерић новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да му је жао што у овогодишњи фестивал није могао уврстити поједине представе, као што су мјузикли, јер захтијевају велику позоришну сцену, као и техничку опремљеност позоришта.

Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић изразио је задовољство овогодишњим одабиром представа које ће се такмичити на фестивалу.

- При избору представа морали смо да водимо рачуна и о отежавајућим околностима, као што је величина сцене и техничке могућности које имамо у нашем позоришту, тако да је било и веома квалитетних представа које нису ушле у ужи избор јер су захтијевале много већу сцену, ефекте, или су биле прескупе - рекао је Новаковић.

Он је најавио да ће у оквиру фестивала бити одиграна и гостујућа представа "Малограђани" Драмског театра на Васиљевском из Санкт Петербурга, затим одржан научни скуп, те промоције књига, док велики значај има и Фестивал младог глумца.

Селектор Фестивала младог глумца Љиљана Чекић рекла је да ће у оквиру овог фестивала бити одиграно шест представа глумаца који су млађи од 30 година, те да је то прилика да свој таленат и потенцијал представе млади, неафирмисани глумци.