latinica  ћирилица
10/04/2019 |  13:15 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

Човић - Изетбеговић: Осјећај да постоје шумови у нашој комуникацији (ФОТО)

У Мостару је одржан састанак страначких делегација ХДЗ-а БиХ и СДА које су предводили лидери Драган Човић и Бакир Изетбеговић.
Састанак ХДЗ - СДА - Фото: РТРС
Састанак ХДЗ - СДАФото: РТРС

Главна тема састанка била је формирање власти на нивоу БиХ, посебно подјела ресора између странака.

Човић је након састанака рекао да је дошло вријеме да се ријеше питања са којима се одуговлачи већ неколико мјесеци, а тиче се формирања власти у БиХ.

Разговарали  су о Савјету министара и договорили да требају сјести и договорити расподјелу ресора.

- Још једна од тачака је било повјерење, односно неповјерење. Имам осјећај да понекад има шумова у комуникацији. На примјер, кад ја не дођем на бајрамски пријем у Сарајеву или неко из СДА не дође на Мостарски сајам, то испадне као нека порука. Ово вријеме тражи да чешће будемо заједно на заједничким манифестацијама. Још ћемо о овим темама поразговарати уз радни ручак - истакао је Човић.

Састанак ХДЗ - СДА (Фото: РТРС)

Човић је рекао да трећи ентитет у БиХ може направити само неодговорна политика Бошњака и да Хрвати траже рјешења унутар Устава, те да ће док не буде двотрећинске већине у ПС БиХ за измјене Устава, поштовати важећи.

Он је нагласио да не може доћи нови изборни циклус а да се не ријеши питање Изборног закона БиХ.

- За мене је то приоритет. То је питање ова два народа и ове двије странке. Оквир за рјешење је једноставан - легитиман избор у Предсједништву и Дому народа. За то постоји на стотину рјешења - рекао је Човић.

Изетбеговић је рекао да је добио увјеравање да Хрвати не намјеравају да праве трећи ентитет.

- Разговарали смо и о врућим темама, оживљавању Херцег-Босне. Добио сам одговор да Хрвати не намјеравају да праве трећи ентитет и да их само лоша бошњачка политика може отјерати у том смјеру. Што се тиче тв канала Херцег-Босне то није нови канал, већ стари, један од стотину других - навео је Изетбеговић и додао да се питање избора чланова Предсједништва БиХ може ријешити индиректним избором.

Изетбеговић је навео ће наредне седмице бити одржан састанак СНСД-ХДЗ-СДА о формирању власти на нивоу БиХ.

- Имаћемо састанке које се односе на подјелу ресора у Савјету министара. Идемо корак по корак, остаће непрецизно дефинисана активација МАП-а. Надам се да ћемо и ту наћи рјешење те тако спријечити кризу која добија своју физиономију - казао је Изетбеговић.

Говорило се и о формирању власти на федералном нивоу.

- Имали смо необично искрен разговор о међусобним односима какав до сада нисмо имали. Рекли смо неке ствари и видимо да ту има беспотребних неспоразума. О неким врућим темама смо данас разговарали, о Херцег - Босни, тећем ентитету, каналу Херцег - Босне. Задовољан сам одговорима, од ХДЗ-а сам добио одговор да Хрвати не намјеравају правити никакав трећи ентитет и да их, као што кажу, једино нека лоша бошњачка политика може поново покренути у том смјеру - навео је Изетбеговић.

Делегацију ХДЗ-а БиХ, поред Човића, чинили су Борјана Кришто и Маринко Чавара.

У делегацији СДА били су, поред предсједника странке Бакира Изетбеговића, Шефик Џаферовић и Халид Гењац.