latinica  ћирилица
10/04/2019 |  13:33 | Аутор: БЕТА

Хрватска и Кина спремне да отворе дијамантно раздобље

Премијер Кине Ли Кећијанг изјавио је данас у Загребу да су Хрватска и Кина спреме да отворе "дијамантно раздобље" у својим односима, а хрватски премијер Андреј Пленковић оцијенио је да је посјета кинеске делегације велика шанса за хрватску економију.
Премијер Кине Ли Кећијанг у Загребу (Фото: Vlada R. Hrvatske/Twitter) -
Премијер Кине Ли Кећијанг у Загребу (Фото: Vlada R. Hrvatske/Twitter)

- Иако смо географски удаљени, спремни смо зближавати наша срца и отворити дијамантно раздобље наших односа - рекао је Кећијанг на почетку састанка кинеске и хрватске делегације у Загребу.

Кинески премијер допутовао је синоћ у прву посету Хрватској у пратњи око 250 политичара и привредника, а циљ посјете је јачање односа са земљама средње и источне Европе које Кина жели снажније да укључити у пројект “Један појас, један пут“.

Послије сусрета делегација двије државе, кинески премијер је у заједничкој изјави с хрватским премијером рекао да су разговори били “плодоносни“ и да је постигнута сагласност о томе да треба појачати сарадњу у оквиру односа Кине и Европе, али и билатералну.

Он је изјавио да треба подстицати развој робне размјене и додао да је на састанку изражена спремност у јачање сарадње када је ријеч о саобраћајној инфраструктури.

Хрватски премијер Андреј Пленковић нагласио је да је усвојена заједничка изјава која “треба да да јасан смјер будућег дјеловања свих наших ресора, унапреди економску сарадњу и створи предуслове за даље инвестирање“.

Он је истакао да посјету кинеске делегације види као “велику шансу за хрватске извознике, предузетнике и хрватску привреду“.

Премијер је оцијенио да пројект Пељешког моста, за чију је градњу изабрана кинеска фирма “Чајна роуд енд бриџ корпорејшен“ и данашња посјета кинеске делегације представљају “кључну прекретницу за односе двије земље“.

Пленковић је рекао да је трговинска размјена двије земље на нивоу милијарду евра, док је прошле године Хрватску посјетило око 250.000 кинеских туриста. Он је додао и да постоји велики интерес хрватских и кинеских привредника за пословни форум у Дубровнику гдје ће се конкретно разговарати о различитим облицима сарадње.

У Загребу је данас потписано шест уговора, међу којима неколико економских, укључујући о жељезничкој инфраструктури, пољопривреди и туризму. Ту су и споразуми који се односе на дигиталну сарадњу државне управе с кинеском компанијом Хуавеј, као и на Хрватску банку за обнову и развој, науку и спорт.

Послије Загреба, кинеска делегација на челу с премијером отпутоваће у Дубровник гдје се у четвртак и петак одржава самит Кине и 16 држава источне и средње Европе (16+1).

Ово је прва посјета неког кинеског премијера Хрватској, али и шести сусрет Пленковића и Лија у посљедње двије и по године. Хрватски премијер је посјетио Кину крајем прошле године.