latinica  ћирилица
10/04/2019 |  14:14 ⇒ 14:49 | Аутор: СРНА

Крајишник: Неправедна расподјела новца - почетак краја садашњег система

Предсједник Фискалног савјета Републике Српске Миленко Крајишник упозорио је данас да у случају да расподјела индиректних пореза у БиХ не буде вршена регуларно и правично и не буде обављено поравнање досадашње расподјеле, то може да буде почетак краја оваквог начина наплате индиректних пореза и фискалне нестабилности у БиХ.
Миленко Крајишник (ФотоDejan Božić / RAS Srbijа) -
Миленко Крајишник (ФотоDejan Božić / RAS Srbijа)

Говорећи о расподјели индиректних пореза која се већ дуже вријеме одвија на штету Републике Српске, Крајишник је рекао да је његова препорука Управном одбору Управе за индиректно опорезивање /УИО/ да свој посао обавља у складу са законом, утврђује коефицијенте квартално и да настави да врши расподјелу новца у складу са тим коефицијентима на регуларан и правичан начин.

Крајишник је истакао и да ће све досадашње неадекватне расподјеле прихода од индиректних пореза кад-тад морати да буду поравнате и да би поравнање свих асиметричних исплата требало да буде други корак у раду Управног одбора УИО.

- У противном систем неће моћи да функционише и плашим се да би то могао бити почетак краја оваквог начина наплате индиректних пореза у БиХ. Земљи која има много проблема, ни случајно није потребан још један проблем овакве фискалне природе - рекао је Крајишник Срни.

Он је подсјетио да се индиректни порези, односно ПДВ, царине и акцизе, наплаћују путем јединственог рачуна УИО.

Према његовим ријечима, у таквим пореским системима за њихово успјешно функционисање и опстанак кључне су двије ствари - да постоје јасна правила за расподјелу прикупљених прихода између оних којима они припадају, а то су у овом случају ентитети и Брчко дистрикт, те да се та правила строго поштују.

- Правила за расподјелу индиректних пореза у БиХ су прилично јасна. Стручне службе УИО на принципима крајње потрошње израчунавају коефицијенте за расподјелу и ту нема озбиљних проблема. Ту је математика неумољива. Проблем је што се остала правила не поштују - нагласио је Крајишник.

Он је рекао да Управни одбор УИО, који је овлашћен да квартално доноси одлуке о висини коефицијената за расподјелу прихода од индиректних пореза, то не ради већ дуже вријеме и не обавља свој посао.

Крајишник је рекао да је посљедица тога примјена неадекватних коефицијената за расподјелу због чега једна страна увијек буде закинута.

- За Српску се примјењује коефицијент 32,19 још из другог квартала 2017. године. Тај коефицијент је знатно нижи и од просјека који за овај период износи 32,6, а посљедњи коефицијент за Српску би био 33,5 одсто. Дакле, по таквом систему расподјеле Српска сваки мјесец добије мањи износ средстава него што би требала добити у регуларној и правичној расподјели - истакао је Крајишник.

Он је појаснио да због тога губитак прихода има буџет Српске, а с њим и буџети општина и градова, као и да у неким локалним заједницама индиректни порези чине чак 80 до 90 одсто њихових укупних прихода.

Крајишник је истакао да је то, ипак, мањи проблем од суштинског проблема фискалне нестабилности која може да се појави не само Републике Српске него и цијеле БиХ.

- Када систем не функционише и када се правила не примјењују, онда се губи кредибилитет институција, фискално повјерење се смањује и то ће у дугом периоду сигурно имати за посљедицу смањење прихода на основу индиректних пореза. То ће нанијети штету свим учесницима и сви ће бити губитници у том процесу - упозорио је Крајишник.

Предсједник Фискалног савјета Српске је рекао да је превише неодговорности одређених институција у БиХ када је ријеч о управљању јавним средствима.

- Имамо и примјер и "Елекотропреноса БиХ" у којем стоји око 150 милиона КМ. Та средства су изван употребе и залеђена на рачунима, а БиХ су инвестиције насушна потреба јер без њих неће бити виших стопа економског раста, нити бољег животног стандарда становништва - нагласио је Крајишник.

Српска је од јануара до априла ускраћена за 22 милиона КМ, колико би јој припало да није било опструкције из Федерације БиХ и да су усвојени нови коефицијенти за расподјелу индиректних пореза засновани на крајњој потрошњи, а процјењује се да би тај дуг до краја године могао бити повећан на 100 милиона марака.

Из Владе Републике Српске раније су упозорили и да би Српска могла претрпјети штету од 35 милиона КМ због непоштовања одлука Владе о расподјели новца од лиценци за четврту генерацију мобилне мреже.

Од 150 милиона КМ заробљених у "Електропреносу БиХ", на подручју Српске би требало да буде инсвестирано више од 60 милиона.

Већ деценијама је присутан и проблем са исплатом пензија пензионерима у Српској који су их зарадили у Федерацији БиХ. Дуг Фонда ПИО Федерације БиХ према Српској, чији Фонд ПИО исплаћује поменуте пензије, премашио је 1,2 милијарду КМ.

У Влади Српске су оцијенили да је ускраћивање важних извора прихода дио плана финансијског слабљења Републике Српске.