latinica  ћирилица
10/04/2019 |  14:20 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Посланици СНСД-а неће присуствовати хитној сједници ПД ПС БиХ

Посланици СНСД-а неће присуствовати, за сутра заказаној, хитној сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, потврдио је предсједавајући Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

- Све је то политичка фарса у којој нећемо да учествујемо док се не дефинише структура власти на бх. нивоу и док СДА не престане да блокира именовање предсједавајућег и формирање Савјета министара - потцртао је Кошарац раније ставове СНСД-а.

Бирати делегације, комисије и друга парламентарна радна тијела је бесмислено и у неким случајевима супротно пословничким актима у којима је дефинисано који предсједавајући или чланови комисије треба да буду из владајуће коалције а који из опозиционих странака. Истовремено правити проходност у Парламенту БиХ, законским и другим рјешењима, у условима када су поједини министри – посланици, са двоструким функцијама, и у извршној и у законодавној власти, непознаница је у демократским друштвима, каже Кошарац.

- Омогућавати министрима-посланицима Драгану Мектићу, Мирку Шаровићу, Адилу Османовићу или предсједавајућем у техничком мандату Денису Звиздићу, да на у Савјету министара изгласавају законе, онда их усвајају у Представничком дому, претходно евентуално у комисијској фази – што је обавезан пут сваког законског акта, а потом да их у дјело спроводе, опет исти људи у Савјету министара, па гдје то има? - пита Кошарац. 

Грешка је била, сматра Кошарац, и конституисање Колегијума оба дома, прије него ствари са параламентарном већином на нивоу БиХ постану кристално јасне. Овако се, упозорава, може десити да Звиздић остане предсједавјаући Савјета министара и истовремено, усљед система ротације, постане предсједавајући Представничког дома БиХ.

На захтјев посланика СДП-а, Наше странке, Савеза за бољу будућност и А-СДА, а како су навели због појачаног прилива миграната те неименовања парламентарне Делегације БиХ при Савјету Европе, хитну сједницу Представничког дома БиХ за сутра је заказала предсједавајућа Дома, Борјана Кришто. 

- И ово је само једна политичка фарса и рећи ћу врло одговорно, мислим да је овдје покушај увођења неких нових пракси. Истина је да се пословнички мора заказати сједница. То је дефинитивно тачно али то значи да једна група посланика која нема свој дефинисан статус, сваки пут може производити такав однос а да предсједавајућа или предсједавајући мора поступити у складу са Пословником - закључио је Кошарац.