latinica  ћирилица
10/04/2019 |  14:27 | Аутор: СРНА

Вучић: Одговор Приштини након састанака са свјетским званичницима

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је након састанка са политичким представницима Срба са Косова и Метохије да ће одговор на најновије мјере Приштине донијети након разговора са некима од водећих свјетских званичника крајем априла.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Вучић је новинарима у Палати Србија рекао да ће тих мјера морати да буде, јер Србија не може да сагиње главу све вријеме.

- Молио сам их да сачекају завршетак тих разговора. Желим да се видим са кинеским предсједником Сијем 25. априла, са њемачким канцеларом Ангелом Меркел 29. и 30. априла и са француским предсједником Емануелом Макроном. Послије тога ћу имати разговор са предсједником Русије Владимиром Путином, а онда ћу бити спреман да српском народу и Српској листи предочим план мјера државе Србије, не желећи тиме да угрозимо њихове позицију - појаснио је Вучић.

Он је навео да је то била његова позиције током разговора са Србима са Космета, а да ће они своју одлуку саопштити јавности током дана.

Вучић је нагласио да је ситуација на Космету веома тешка и да је притисак на Приштину да укине таксе прерастао у притисак "вратите се дијалогу".

- А то што сте нам увели таксе - нема везе. Е, не може тако. Тако се са Србијом нећете играти ма колико да сте моћни и јаки, можете да ми пријетите колико хоћете, али за мене је много важније да сачувамо понос Србије и образ нашег народа. Да постоје и да имају прилику и право да одлуче гдје ће да живе и да воле своју Србију - рекао је Вучић.

Он је навео да настоји да рационално води политику и да не угрози ни Србе на Космету, ни државу Србију.

На питање новинара да ли је он, у ствари, данас позвао Србе да учествују на предстојећим изборима које је расписала Приштина и шта су му они одговорили, Вучић је рекао да он није на тај начин са њима говорио.

- Лично бих више волио да учествују, али им то нисам на такав начин говорио. Постоје многе опције. И када побиједе на изборима и покажу колико су јачи од албанских миљеника и штићеника и да се увијек види да Србија има много већу подршку свог народа од свих осталих - рекао је Вучић.