latinica  ћирилица
10/04/2019 |  14:42 ⇒ 14:47 | Аутор: СРНА

Врховац: На вријеме поднијети захтјеве за стамбено збрињавање

Предсједник Савеза ратних војних инвалида Републике Српске Драган Врховац позвао је све ратне војне инвалиде да на вријеме поднесу захтјеве за стамбено збрињавање, које раније нису поднијели из било којег разлога.
Бањалука - Предсједништво Савеза ратних војних инвалида - Фото: СРНА
Бањалука - Предсједништво Савеза ратних војних инвалидаФото: СРНА

Након сједнице Предсједништва Савеза у Бањалуци, Врховац је рекао новинарима да је важно да ратни војни инвалиди на вријеме поднесу захтјеве за стамбено збрињавање од 1. до 31. маја, како се не би поново догодило да изван Програма стамбеног збрињавања остане већи број ратних војних инвалида.

Он је рекао да Савез процјењује да је у Републици Српској око 1.000 ратних војних инвалида и породица погинулих бораца остало стамбено незбринуто, али да тренутно располажу информацијом да је тај број и већи од 5.000 јер нова Уредба о стамбеном збрињавању предвиђа збрињавање ратних војних инвалида од прве до 10. категорије.

Врховац је рекао да је 20 незапослених ратних војних инвалида путем Фонда за професионалну рехабилитацију из Приједора добило економску подршку по 2.500 КМ.

- Ова средства су намјенска да ратни војни инвалид може купити пластеник, неколико грла ситне стоке и ово је за сада најбољи вид помоћи за њих јер нису способни да на тржишту рада могу засновати радни однос - истакао је Врховац.

Врховац је рекао да ће Савез ратних војних инвалида упутити приједлог ресорном министарству и Влади Републике Српске да буду обезбијеђена додатна средства како би био збринут још један број ових лица.

Коментаришући најаву протеста чланова Удружења ратних војних инвалида из Зворника у Бањалуци 16. априла, Врховац је рекао да ово удружење није у саставу Савеза ратних војних инвалида и да се Савез у те протесте неће укључивати.

- Став Савеза јесте да треба на коректан начин разговарати о свим проблемима са институцијама власти Републике Српске и ресорним министарством и сваке године покушати да се поправе права ратних војних инвалида - додао је Врховац.

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске објавило је данас јавни позив за подношење захтјева за стамбено збрињавање у складу са Уредбом о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

Захтјев за стамбено збрињавање може поднијети члан породице погинулог борца или ратни војни инвалид од прве до четврте категорије, а рок за подношење је од 1. до 31. маја.