latinica  ћирилица
10/04/2019 |  14:42 ⇒ 14:52 | Аутор: СРНА

Органски отпад користити као сировину

Органски отпад може бити искориштен као значајна сировина чијом би се прерадом могли добити одређени производи, а истовремено би био ријешен и велики еколошки проблем, рекао је директор Пољопривредног института Републике Српске Војислав Тркуља.
Стручни скуп - Фото: СРНА
Стручни скупФото: СРНА

Он је уочи стручног скупа "Проблем органског отпада у Српској" у Бањалуци, у организацији овог института и њемачке компаније "Гофин енерџи", новинарима рекао да у Српској постоје велике количине органског отпада у пољопривреди, шумарству, преређивачкој индустрији који представљају приличан проблем.

Тркуља је додао да "Гофин енерџи" посједује најсавременију технологију када је ријеч о преради органског отпада и добијања био-гаса у вишефазној обради, гдје је искористивост изузетно велика.

Према његовим ријечима, ова фирма жели да инвестира на овим просторима, те навео да пројекти из области екологије имају изузетан значај.

- Због тога смо их и позвали на овај скуп да видимо какве су наше развојне шансе и да на неки начин допринсемо рјешавању овог проблема, који може да буде значајан извор сировине за добијање неких нових производа - рекао је Тркуља.

Он је додао да је један од нуспроизвода у овој технологији и квалитетно органско ђубриво које се може користити у пољпривредној производњи.

Директор Центра за развој пољопривреде и села Бањалука Драшко Илић рекао је да огромне количине пољопривредног, шумског и анималног отпада који се налази на територији Града Бањалука и Српске, представљају један од великих ресурса, те да би се његовом прерадом могао добити био-гас, електрична и топлотна енергију.

- Уколико се покрене изградња прерађивачких капацитета, добили би и здравију животну средину, јер незбрињавање тог отпада представља велику опасност по здравље људи и контаминацију земљишта, воде и ваздуха - нагласио је Илић.

Директор проиводње у компанији "Перутнина" Птуј у Хрватској Велибор Поповић рекао је да у БиХ није на адекватан начин ријешен проблем збрињавања животињског отпада због чега су принуђени да га одвозе у Србију, те додао да се у случају царинских проблема на граници овај отпад одлаже на регионалну депонију у Рамићима код Бањалуке.

- То није дугорочно рјешење. У развијеним системима овакав отпад се користи као енергија и потенцијал, а код нас је то озбиљан проблем. Надам се да ће у БиХ то бити ријешено на адекватан начин - рекао је он.

Роберт Шмитке из компаније "Гофин енерџи" каже да ова компанија има двадесетпетогодишње искуство у израдњи постројења на био-гас, те додао да су их до сада изградили више од стотину широм свијета.

Он каже да су у овој компанији као сировину користили кукуруз, али да су схватили да то није било исправно, те да размишљају како да искористе органски отпад за добијање био-гаса.