latinica  ћирилица
10/04/2019 |  15:28 ⇒ 20:22 | Аутор: РТС

Српска листа излази на локалне изборе на Космету

Политички представници Срба са Косова и Метохије, окупљени око Српске листе, изаћи ће на локалне изборе за предсједнике четири српске општине на сјеверу Косова, који су расписани за 19. мај.
Српска листа - Фото: РТС
Српска листаФото: РТС

Одлука је донјета након састанка представника Срба са Косова са предсједником Србије Александром Вучићем.

- Ми се никада нећемо одрећи ни Косова и Метохије ни наше државе Србије јер ми другу државу немамо. Важно је да нећемо дозволити ни Приштини ни међународној заједници да на те политичке позиције доведу Албанце или српске марионете које ће радити шта им кажу - рекао је предсједник Српске листе Горан Ракић на коференцији за медије.

Поручио је да ће Листа радити заједно са Србијом и биће јединствена.

- Нећемо бити марионете. Деведесет одсто гласова на претходним изборима не даје нам за право да одустанемо. Борићемо се за опстанак и повратак нашег народа на КиМ - рекао је Ракић.

Предсједници општина у сјеверној Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану су у новембру поднијели оставке, након што је косовска влада увела таксу од 100 одсто на српске производе.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је да српски предстаници са КиМ и српски народ неће дозволити Албанцима да заузму сјевер Косова.

- Српски представници неће дозволити албанским политичким представницима да бојкотом, преузму, заузму, окупирају најодговорније фунцкије Срба на КиМ, и да им то послужи за даљу фрагментацију српског политичког корупуса и преузимање контроле - истакао је Ђурић.

Како каже, план и нада Албанаца у Приштини био је да ће Срби добровољно да се склоне и да им препусте управљање институцијама.

Срби са Косова и Метохије ће, каже, одлуку о даљим корацима и даљем дјеловању донијети након додатних консултација пошто предсједник Вучић разговара са свим свјетским лидерима.