latinica  ћирилица
10/04/2019 |  15:38 ⇒ 18:27 | Аутор: РТРС

Изградња вртића у Фочи иде планираном динамиком

У Фочи је започета градња Дјечијег вртића "Чика Јова Змај" која би требало да буде завршена до краја године. Инвеститор, Општина Фоча у изградњу ће утрошити два и по милиона марака.

Првих 561 кубни метар бетона је у темељу дебљине 50 центиметара. Једноспратна зграда капацитета 25 мјеста простираће се на више од 1.000 квадратних метара. Са двориштем на ушћу Ћехотине и Дрине биће један од најсавременијих предшколских објеката у Српској.

- Сама зграда неће бити висока, јер не желимо да реметимо околни амбијент. Материјали су класика од бетона ради се о чврстом објекту трајног карактера гдје је рок амортизације од 80 до 100 година - истакао је Менсуд Јахић, начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Општине Фоча. 

Уз незнатне сметње због кише и подземних вода од фебруара радови се одвијају планираном динамиком. Извођач до постављања крова има рок од 240 радних дана.

- Сљедећа фаза је израда вертикално армираних бетонских зидова и стубова. Након тога иде прва међуспратна таваница и све по пројекту до покривања - ријечи су Бошка Ивановића, директора Конструктора из Фоче.  

У ишчекивању бољих услова за рад из Дјечијег вртића подсјећање: тренутно је 174 дјеце, а на листи чекања 133.

- Настојаћемо да листу чекања смањимо, можда и затворимо с обзиром на капацитет који ће установа моћи примити, чим објекат буде завршен - истакла је Слађана Владичић, директорка Дјечијег вртића.  

Дјечији вртић у Фочи ради у неусловној зграду која је саграђена прије пола вијека.