latinica  ћирилица
10/04/2019 |  15:39 ⇒ 20:20 | Аутор: СРНА

Двор: Наставља се борба против одлагалишта на Трговској гори (ФОТО)

У хрватском насељу Двор одржан је протест са којег је поручено да становници ове општине не желе радиоактивни отпад у свом дворишту и да ће наставити борбу против планираног одлагалишта на Трговској гори.
Двор - протести - Фото: СРНА
Двор - протестиФото: СРНА

Анита Коларец, члан Штаба за борбу против нуклеарног отпада у општини Двор који је организовао протест, истакла је да су занемарена права становника ове локалне заједнице приликом доношења одлуке о локацији одлагалишта радиоактивног отпада. 

- Људи су у стресу и боје се сваког камиона који пролази, што није у реду. Наша дјеца имају право на будућност - рекла је она.

Према њеним ријечима, порука данашњег скупа је да се не може тек тако одложити отпад у нечије двориште, а при том занемарити противљење грађана.

Посланик у Хрватском сабору Даринко Думбовић рекао је да Влада Хрватске и Сабор морају преиспитати одлуку о одлагалишту. 

- Одлука није коначна јер има још доста процедура до грађевинске дозове и ја сам оптимиста. Сматрам да треба мобилисати јавност. Ово подручју заостаје у свим областима развоја и на неки начин је мета за одлагање радиоактивног отпада - рекао је он.



Думбовић, који је и градоначелник Петриње, каже да охрабрује консензус који је о овом питању постугнут у БиХ на свим нивоима власти.

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Јасмин Емрић поручио је да БиХ не може дозволити да се реализује овај план Хрватске. 

- То је план који ће имати негативан утицај. Преносим став из БиХ да ћемо се ми борити свим расположивим правним средствима да зауставимо овај пројекат, који има за циљ успостављање одлагалишта радиоактивног отпада у касарни Черкезовац - рекао је он.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача каже да ће грађани и институције у БиХ истрајати у борби против планирано одлагања отпада близу границе на Трговској гори, што је неприхватљиво. 

- Настојима да се реализују сви закључци са скупова одржаних раније у Сарајеву, а затим и у Новом Граду. Покушавамо да ангажујемо правни тим који ће помоћи у рјешавању овог проблема - додао је Дрљача.

Предсједник Удружења "Грин тим" из Новог Града Марио Црнковић каже да је потребно јединство грађана и невладиних организација, са обје стране ријеке Уне. 

- Сви заједно треба одлучно да кажемо не радиоактивном отпаду. Радиоактивном отпаду није мјесто поред ријеке Уне - поручио је Црнковић.

Двор - протести (Фото: СРНА)

Иако није био позван, данашњем скупу је присуствовао и начелник општине Двор Никола Арбутина, који је рекао да ова општина у просторном плану није предвидјела локацију за одлагалиште. 

- Општинско вијеће и ја као начелник, затражили смо од свих релавантих институција у Хрватској одговор о активностима у вези реализације Националног програма збрињавања радиоактивног оптада. Мој став је да отпад не треба завршити у Двору, већ тамо гдје је настао - рекао је он.

Протесном окупљању су, осим грађана Двора, приствовали и представници других општина у Сисачко-мославачкој жупанији, као и општине Нови Град у Републици Српској.

Сљедећи протест најављен је за 4. мај у Сиску.

Хрватска намјерава да радиоактивни и нуклеарни отпад одлаже и складишти на на локацији Трговска гора у општини Двор, неколико стотина метара од границе са БиХ, исто толико удаљено и од подручја одакле велики број грађана БиХ користи воду за пиће, те мање од три километра од средишта општине Нови Град у Републици Српској.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је 27. маја 2016. године Резолуцију о неприхватању изградње складишта и одлагалишта радиоактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива и противљењу активностима у вези са изградњом складишта и одлагалишта на Трговској гори.

Из кабинета начелника општине Двор раније је затражен одговор Владе Хрватске и премијера Андреја Пленковића у вези са активностима из Националног програма збрињавања радиоактивног отпада, којим је предвиђено да складиште радиоактивног отпада буде у касарни Черкезовац.