latinica  ћирилица
10/04/2019 |  15:48 ⇒ 18:25 | Аутор: РТРС

Семберски краставци стигли на тржиште

Крајем марта почела је берба раног поврћа, узгојеног у пластеницима у Семберији. Рани краставци имају добру цијену, тврде повртари, али продају домаћег поврћа угрожава увозна роба која је јефтинија.

Већина грађана, када може да бира, радије купује домаће него увозно поврће, углавном зато јер је свјежије, али вјерују у бољи квалитет поврћа произведеног код нас.

- Не сумњам у наше производе. Наши сељаци то добро производе и зато бих узео домаће - каже Драган Росић.

- Радије бих увијек купио домаћи производ него увозни. Међутим, увијек имам дилему шта је то домаће у понуди, а шта увозно - истиче и Драган Ђокић. 

Када се доноси одлука о куповини, цијена игра важну улогу, а краставци који су ових дана увезени из Албаније знатно су јефитинији од домаћих. Домаћи краставци у велепродаји коштају 3,5 КМ по килограму, а увозни 3 марке.

- Мало је скупље од увозног, квалитет је задовољавајући. Цијене су за нас можда мале, за муштерије велике - тврди продавац Бранка Елчић.

Производња раног поврћа на нашим просторима је веома захтјевна. Садња почиње већ средином јануара, а пластеници се морају даноноћно загријавати и надгледати да би крајем марта почела берба.

- Ниједна година није иста. Ова је мало боља што се тиче приноса и цијена није лоша за почетак, мада нас увозни краставац већ низ година омета - ријечи су Раје Којића, пољопривредника из семберског села Црњелова.

Произвођачи раног поврћа вјерују да би једино сезонска забрана увоза одређених пољопривредних производа у вријеме када је код нас берба, могла побољшати њихов положај на тржишту. На крају захтјевног и неизвјесног производног процеса најтежи дио им је продаја производа.