latinica  ћирилица
10/04/2019 |  16:01 | Аутор: СРНА

Коцијанчич: Брисел информисан о изборима у четири српске општине на КиМ

Брисел је информисан о ванредним изборима за градоначелнике четири српске општине на сјеверу Косова и Метохије, које је Приштина расписала за 19. мај и у контакту је са својом делегацијом и партнерима на терену, рекла је портпарол ЕУ Маја Коцијанчич.

Она је још једном позвала на бржи наставак дијалога Београда и Приштине, као најбољи начин рјешавања свих отворених питања. 

- ЕУ заједно са земљама чланицама и САД позива владу /самопроглашеног/ Косова да одмах суспендује таксе /на робу из централне Србије и БиХ/ како би се дијалог наставио - рекла је Коцијанчичева.

Она је за Тањуг нагласила да је тренутно укидање такса предуслов за наставак дијалога и нешто што ЕУ, земље чланице и САД константно траже. 

- Региону је потребно помирење, свеобухватна нормализација и рјешавање свих отворених питања. То је оно што народ који тамо живи тражи и на чему ће ЕУ наставити да ради на свим нивоима - рекла је Коцијанчичева.

Портпарол ЕУ није хтјела да коментарише јучерашњу смјену још једног министра Српске листе из привремених институција на Косову и Метохији, објаснивши да је ријеч о "унутрашњој политици".