latinica  ћирилица
10/04/2019 |  16:51 | Аутор: СРНА

ПД Парламента ФБиХ: Подржана иницијатива Удружења послодаваца о растерећењу привреде

На тематској сједници Представничког дома Парламента Федерације БиХ подржана је инцијатива федералног Удружења послодаваца за доношење сета закона о растерећењу привреде и побољшању пословног амбијента у овом ентитету.
Представнички дом Парламента ФБиХ - Фото: РТРС
Представнички дом Парламента ФБиХФото: РТРС

Закључено је да законе треба да припреме федерална Влада и ресорна министарства, те да их упуте у парламентарну процедуру у року од 60 дана, у складу са Уставом ФБиХ.

Влада је задужена да у истом року буде одржана сједница Економско-социјалног савјета за територију ФБиХ.

На сједници закључено и да два акта из овог сета - закони о доприносима и о порезу на доходак - не могу бити разматрани ако међу њима не буде и закон о повећању минималне плате у ФБиХ, што је био услов посланика СДП-а БиХ и СББ-а.

Удружење послодаваца ФБиХ је половином марта покренуло питање усвајање ових законских рјешења, међу којима је пет закона измјенама и допунама закона које су Влади и Парламенту ФБиХ достављени средином прошле године, а односе се на здравствено осигурање, фискалне системе, друмски саобраћај, приватизацију предузећа, професионалну рехабилитацију, оспособљавање и запошљавање особа са инвалидитетом.

Послодавци предлажу да Парламент размотри те акте по скраћеном постпуку, преноси портал "Кликс".

Удружење послодаваца ФБиХ припремило је још 20 текстова закона, међу којима закона о финансијском пословању, регистрацији привредних друштава, стечају, заштити на раду, штрајку, мирном рјешавању спорова, посредовању у запошљавању и социјалној безбједности незапослених.

Након тематског засједања, данас би требало да почне друга редовна сједница актуелног сазива федералног Представниког дома.

Осим Приједлога закона о заштити животне средине, на предложеном дневном реду су двије одлуке о прихватању задужења по уговорима о зајму између БиХ и Европске банке за обнову и развој.

Прва одлука односи се на реализацију Пројекта побољшања енергетске ефикасности у Кантоналној боници у Зеници, а друга на реализацију пројекта Коридор "Пет це" - дио три.

Међу осталим најављеним тачкама дневног реда редовног засједања су извјештаји о раду федералног Министарства унутрашњих послова и информације о стању безбједности у ФБиХ за 2015, 2016, 2017. годину, као и за првих шест мјесеци прошле године.