latinica  ћирилица
10/04/2019 |  17:12 ⇒ 20:01 | Аутор: СРНА

Халиловић истрајан у блокади акредитовања универзитета у Српској

Покушај договора с циљем деблокаде реакредитовања универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву пропао је данас у Сарајеву јер директор Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ Енвер Халиловић није дозволио упис јавних универзитета из Републике Српске у регистар БиХ, иако је акредитацију обавила Агенција за акредитацију високошколских установа Српске.
Бањалучки Универзитет - Фото: РТРС
Бањалучки УниверзитетФото: РТРС

Директор Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске Биљана Војводић изјавила је Срни да није било напретка на састанку у просторијама Делегације ЕУ у БиХ, којем је присуствовао и Халиловић.

- Нажалост, није било значајнијег помака због тога што директор агенције на нивоу БиХ и даље инсистира на свом незаконитом рјешењу и није спреман да уважи препоруку Комисије стручњака и комисије из његове агенције која је, такође, препоручила да буду акредитовани студијски програми и високошколске установе - рекла је Војводићева.

Према њеним ријечима, Халиловић је тврдио да је све незаконито и да јавни универзитети из Српске не могу бити уписани у регистар БиХ акредитованих високошколских установа као што је и наведено у његовом рјешењу.

- То је био његов аргумент, иако је незаконито само његово рјешење да не буду уписани и ништа друго. Све друго је законито - истакла је Војводићева.

Она је подсјетила да је Влада Српске донијела закључке у вези са овим проблемом и да ће их, вјероватно, у петак, 12. априла, активирати.

- Недопустиво је да се на овај начин понаша директор једне такве институције - нагласила је Војводићева.

Она је додала да су једино добили мало времена у вези са одлукама Европске комисије о учешћу високошколских установа у европским програмима.

- Они знају да постоји проблем и да је акредитација завршена. Оставиће простора да се дође до рјешења и да наше високошколске установе не трпе посљедице у вези са тим питањима. Док траје рјешавање овог проблема неће бити донесена одлука да наше високошколске установе не могу учествовати у европским програмима и још остаје простор да се ово питање ријеши - каже Војводићева.

Према њеним ријечима, представници ЕУ су се понашали као медијатори и покушали су да двије стране подстакну да дођу до рјешења и компромиса како би високошколске установе и студенти били у фокусу.

- Увјерена сам да су они схватили гдје је проблем и шта је суштина цијеле приче, али, према њиховом правилу, нису заузимали ставове. Разматрали смо могућности како да буде извршен упис студијских програма у државни регистар, али је Халиловић одбацио сва рјешења - нагласила је Војводићева.

Онаа је рекла да су представници Делегације ЕУ саопштили да ће покушати да организују нове разговоре.

- Ми смо се изјаснили да смо за разговор, али је Халиловић рекао да нема више шта да прича - истакла је Војводићева.

Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ одбила је да у регистар БиХ упише универзитете у Бањалуци и Источном Сарајеву, иако је процес њихове акредитације обавила Агенција за акредитацију високошколских установа Српске.

Влада Српске је оцијенила да је то чиста политичка опструкција процеса акредитације два јавна универзитета у Српској и покушај њихове дискредитације и у сриједу, 3. априла, усвојила низ закључака, те дала рок од седам дана Агенцији за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ да јавне универзитете из Српске упише у регистар БиХ у складу са успјешно окончаним процесом акредитације у Републици Српској.

Уколико се Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ и њен директор оглуше о тај захтјев, Влада је закључила да ће издати инструкцију замјенику директора и члановима Управног одбора те Агенције из српског народа да до даљег замрзну рад, а, истовремено, ће покренути и процедуру за смјену директора Агенције.

Закључено је и да ће тражити повлачење ректора из Српске из рада Ректорске конференције на нивоу БиХ, те да и Агенција за акредитацију високошколских установа Српске заједно са ректорима два јавна универзитета у Републици Српској поднесе кривичну пријаву против директора Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ Енвера Халиловића због злоупотребе службеног положаја.

Влада је о овим закључцима обавијестила Савјет министара, Делегацију ЕУ у БиХ и специјалног представника ЕУ у БиХ Ларс-Гунара Вигемарка.