latinica  ћирилица
10/04/2019 |  17:12 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Шеранић: Биће размотрено када је могуће поваћати плате у здравству

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је захтјев синдиката у области здравства за повећање плата легитиман, али да ће Министарство размотрити када је на њега могуће позитивно одговорити будући да је здравство оптерећено дуговима.

Шеранић је, након састанка са представницима свих репрезентативних синдиката у области здравства, навео да су данашњи разговори били квалитетни и да ће у складу са захтјевима синдиката Министарство видјети на шта је и у којем тренутку могуће одговорити. 

- Усагласили смо ставове о доношењу дугорочних мјера када је ријеч о захтјевима синдиката за повећање плата и побољшање положаја радника у здравству, као и о потреби доношења измјена одређених закона које би у наредном периоду требало да припремамо - рекао је Шеранић новинарима у Бањалуци.

Он је поновио да је здравство оптерећено дуговима и да треба размислити како то ријешити, али и паралелно са тим видјети када је могуће повећати плате.

Предсједник Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске Миодраг Фемић рекао је да синдикат тражи повећање плата за 30 одсто.

Он је нагласио да плата у здравственом сектору није повећана 11 година, већ је и смањена. 

- Не очекујемо да Министарство одмах позитивно одговори на наш захтјев, те смо тражили да нам до 25. априла буду омогућени даљи разговори са предсједником Владе Радованом Вишковићем и Републике Жељком Цвијановић, да покушамо да буду испуњени наши захтјеви - навео је Фемић.

Он је напоменуо да ће, уколико не буде састанка, синдикат искористити све могућности синдикалне борбе.

Фемић је рекао да су са министром данас усагласили хитне мјере које треба донијети да се спријечи даљи одлазак медицинског особља из Српске, доношењем законске регулативе која се односи на здравствени систем којом би био одвојен медицински од немедицинског кадра, регулисан медицински систем по питању струке и сигурности у њој.

Говорећи о односу медицинског кадра према пацијентима, Фемић је навео да су љекари потрошени, мало их је и не могу све да стигну, тако да се, како каже, може очекивати да ће пацијенти још дуже чекати на прегледе. 

- Тражимо да наш рад буде верификован на прави начин, као свугдје у свијету, да можемо живјети од свог рада, а не да радимо на црно, јер нам се не уплаћују доприноси - поручио је Фемић.

Када је ријеч о дуговима здравствених установа, Фемић је навео да синдикат већ десет година упозорава на лоше стање и да је "Влада крива за све што се дешава у здравственом систему".

Фемић је најавио да ће сљедеће седмице бити одржан округли сто о Акционом плану Владе за осигурање одрживости здравственог система Републике Српске.

Предсједник самосталног синдиката здравства и социјалне заштите Српске Жељко Шукало рекао је да до сада ниједан директор није одговарао за дугове у јавним здравственим установама, а неки су знали и за двије године направити минус у пословању од шест милиона КМ.

Шукало је нагласио да се мора хитно побољшати материјално-социјални статус медицинског кадра.