latinica  ћирилица
10/04/2019 |  17:29 ⇒ 20:09 | Аутор: СРНА

Кошарац: Престати са условљавањима

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац данас је, након састанка делегација СНСД-а и СДА у Сарајеву, апеловао да престану условљавања када је ријеч о спровођењу воље бирача, истичући да ће, уколико се настави са постављањем нових услова за формирање власти на нивоу БиХ, СНСД тражити друге моделе за политичке утакмице са онима који условљавају.
Састанак - Фото: РТРС
СастанакФото: РТРС

Кошарац је навео да се условљавањима оспорава улазак легитимно изабраних представника Републике Српске у заједнички ниво власти.

Он је подсјетио да је изборна воља бирача у Српској био СНСД и традиционални коалициони партнери ове странке, што потврђује и број мандата у Представничком дому и Дому народа, те у Предсједништву БиХ.

- Овима који су сада у Савјету министара из Републике Српске прошао је рок употребе и то су овјерили грађани - истакао је Кошарац након састанка делегација СНСД-а коју су, уз њега, чинили и потпредсједници странке Небојша Радмановић и Никола Шпирић и СДА у којој су били замјеник предсједника странке Адил Османовић и потпредсједници Денис Звиздић и Един Рамић.

Кошарац је рекао новинарима да је потврђена потреба спровођења воље бирача у Републици Српској и у Федерацији БиХ.

Он је навео да је на састанку разговарано и о моделу и структури Савјета министара који, према позицијама које заступа СНДС, треба да чини предсједавајући из Републике Српске и три министра из Српске, три из бошњачке, те три из хрватске компоненте.

- Немамо идентичне ставове о томе. СНСД остаје при ставу да о моделу један плус три нема расправе када је ријеч о Републици Српској. Вјерујем да ће све бити презизно дефинисано на наредном састанку - рекао је Кошарац.

Он је додао да је током састанка потврђено да је заједничка изјава о принципима за формирање власти врло коректно сачињена, те да у вези са тим документом нема дилема.

- Подржали смо оно што су лидери СНСД-а Милорад Додик, ХДЗ-а Драган Човић и СДА Бакир Изетбеговић урадили и сматрамо да је то прихватљиво. Сматрамо и да је у ову врсту разговора неопходно укључити и трећег партнера и да будући састанак, да ли на нивоу лидера или делегација странака, буде финална верзија онога што ће бити верификовано у оквиру заједничких органа приликом избора Савјета министара - рекао је Кошарац.

Он је напоменуо да током сусрета није било ријечи о дистрибуцији ресора у Савјету министара, јер учесници сматрају да би без трећег партнера то било некоректно.

Коментаришући чињеницу да је данашњи састанк лидера СДА и ХДЗ-а у Мостару, а делегација СНДС-а и СДА у Сарајеву, Кошарац је појаснио да су термини уговорени много раније и да је добро да постоје различити формати састанака.

Он је потврдио и да СНСД сутра неће присуствовати хитној сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ с обзиром на став ове странке да оба дома парламента БиХ немају шта да раде док не буде формиран нови сазив Савјета министара.

- Сматрам да је то једна врста авантуре, сједница није добро припремљена и материјали нису адекватни. Не постоји још информација Савјета министара о мигрантској кризи и још није достављена у парламент - појаснио је Кошарац.

Он је додао да је несмотрено формулисана и друга тачка хитне сједнице јер је посао Заједничког колегијума оба дома да обавијести посланике због чега није формирана делегација при Парламентарној скупштини Савјета Европе.

Када је ријеч о активирању Акционог плана за чланство /МАП/ у НАТО-у, Кошарац је поновио став СНСД-а да ова странка поштује ставове Народне скупштине Републике Српске и Резолуцију о војној неутралности.

- Када је ријеч о СДС-у не знам ко шта мисли у тој странци. Видљиво је да /Драган/ Меткић подржава НАТО и да Вукота Говедарица и цијели СДС о томе ћуте - навео је Кошарац и додао да су кадрови те странке омогућили да Савјет министара у техничком мандату усвоји Програм рада Савјета за 2019. годину у којем је јасно назначена активација МАП-а и НАТО интеграције.

Кошарац је поновио да за СНСД тај документ Савјета министара не значи ништа јер не одражава вољу бирача из Републике Српске на посљедњим изборима.

Османовић: Што прије формирати власт

Замјеник предсједника СДА Адил Османовић изјавио је данас да је ова странка опредијељена да што прије буде формирана власт на нивоу Федерације БиХ и БиХ, те очекује да у нередној седмици дође до састанка представника СНСД-а, ХДЗ-а и СДА.

Он је, након састанка у Сарајеву са делегацијом СНСД-а, навео да је највише разговарано о аргументима да је неопходно поштовати Устав БиХ, законе и да се достављање приједлога првог годишњег националног плана за чланство БиХ у НАТО-у треба схватити као техничко питање.

- Нисмо имали разумијевање у пуном капацитету са друге стране и то је остављено да се послије о њему расправља - рекао је Османовић новинарима.

Он је нагласио да је било ријечи и о саставу Савјета министара, али да нису улазили у рапоред ресора, већ да су се само дотакли питања који број министара ће бити из ФБиХ и Републике Српске.

- Указали смо на досадашњу праксу да се на челу Савјета министара редовно ротирају Бишњак, Србин и Хрват и да је до сада пракса била да, ако је на челу Савјета министара био неко из реда српског народа, онда СНСД и његови коалициони партнери могу рачунати на још два министарства - рекао је Османовић.

Осим Кошарца, у делегацији СНСД-а били су потпредсједници ове странке Небојша Радмановић и Никола Шпирић, а у делегацији СДА и потпредсједници Денис Звиздић и Един Рамић.