latinica  ћирилица
10/04/2019 |  17:38 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

И становници Двора против одлагалишта на Трговској гори

Након Новог Града, и становници Двора у Хрватској мирним протестом негодовали су због одлуке Хрватске да одлаже радиоактивни отпад на Трговској гори. Протест су подржали и представници локалних заједница и установа из Српске.

Симболично, у пет до 12, више стотина становника Двора и осталих крајева Сисачко-мословачке жупаније, блокирало је саобраћај, получасовном шетњом. На тај начин поручили су да сe противе одлагању опасног отпада у Черкезовцу.

- Ово нипшто није локација за одлагалиште. Сами знате да смо у близини границе, и у близини подручја гдје живи 230.000 људи - ријечи су Александра Новаковића из Двора.

Љубан Штрбац из Матијевића највише брине о природи.

- Жао ми је Уне, прелијепе природе у овом крају, али и становништва које би осјећало посљедице одлагања радиоактивног отпада - нагласио је Штрбац.

Ријека Уна је бисер, од којег користи имају и БиХ и Хрватска. Због тога је, упозоравају, недопустиво да њен слив буде доведен у опасност.

- Ако народ буде створио са лијеве и десне обале Уне једну врсту сензибилитета, онда ћемо имати шансу. У супротном, мислим да ћемо изгубити сваку прилику - ријечи су Даринка Думбовића, градоначелника Петриње и посланика у Сабору Хрватске.  

Јасмин Емрић, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, најављује борбу до краја.

- Преносим став из Парламентарне скупштине БиХ да ћемо употребити сва правна средства која су нам дозвољена да зауставимо овај пројекат и овај план - категоричан је Емрић.

Протесте у Двору подржали су и грађани, еколошке организације и установе из Српске.

- Природа нема граница. Нажалост, некад ни људски разум нема граница, па се отишло толико далеко да се затрује природа - поручује Винко Кос из Националог парка Козара.

Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град, вјерује у коначну побједу.

- Истрајаћемо у нашој борби. Тежимо ка томе да реализујемо све оне закључке који су у неколико наврата дефинисани - подсјећа Дрљача.

Становници Двора звиждуцима су испратили обраћање начелника општине Николе Арбутине. Сматрају да се није супротставио одлагању отпада на Черкезовцу.

- У нашем просторном плану из 2007. не постоји предвиђена локација за збрињавање радиоактивног отпада на Трговској гори, то је лаж коју износи опозиција општине Двор - тврди Арбутина. 

На протест је позван и министар заштите околине Хрватске Томислав Ћорић. Није се одазвао, али јесу мјештани, па и политичари са обје стране Уне.

- Не дијелимо се на ове или оне, одлично сарађујемо, а тако ћемо наставити и даље, јер се само заједничким снагама можемо изборити - тврди Анита Коларец, предсједница Штаба за одбрану Двора од нуклеарног отпада и организатор протеста.

Организатори протеста најавили су да ће, уколико ова иницијатива не уроди плодом, 4. маја организовати протест испред зграде Жупаније у Сиску, а како су рекли, након тога, ако буде потребно, протест ће бити одржан и на Марковом тргу у Загребу.