latinica  ћирилица
10/04/2019 |  18:20 ⇒ 11/04/2019 | 11:28 | Аутор: РТРС

Додик одговорио Изетбеговићу: Резервни састав полиције у складу са законом

Поново је заискрило између лидера СДА и СНСД-а, Бакира Изетбеговића и Милорада Додика. На Изетбеговићеве оптужбе Српској да, формирањем резервног састава полиције, прави паравојску, Додик одговара да Српска све ради у складу са законом. Подсјећа да се у Федерацији, годинама, производи наоружање за, како је Изетбеговић раније рекао, "Не дај Боже".

Након што је Додик јуче у Мостару рекао да СДА пописује војно способне мушкарце и повећава војну производњу, данас је, са истог мјеста, одговорио предсједник ове странке, Бакир Изетбеговић, оптуживши Српску да формира паравојску.

- Додик све оно што ради и планира, ради тако да за то оптужи другу страну, а овај пут СДА. Ако они раде на томе да праве паравојску од полиције, онда ће они нас оптужити да радимо на мобилизацији. Од тога нема ништа - рекао је Изетбеговић.

Формирање резервног састава полиције апсолутно је легално и таква пракса постоји у свим земљама окружења, одговара Додик. Изетбеговића подсјећа да су све фабрике намјенске индустрије у Српској уништене, а да је у Федерацији активно њих шест.

- Нек ми каже да сам измислио, да сам ја рекао да се муслимани наоружавају за не дај Боже или је он то рекао. И то у два наврата. Исто је рекао и премијер Федерације БиХ.  Разлика је озбиљна. Ми овдје што радимо, радимо у складу са стандардима и у складу са законом. А они раде прикривено, кршећи закон - каже Додик.

Једина сврха формирања резервног састава полиције је боља заштита територије и грађана Српске, посебно због неспособности БиХ да се носи са мигрантском кризом, каже Додик.

- Не треба Бакир да се због тога брине. Ниједан резервни ни активни полицијац у Републици Српској, неће ући у Федерацију ни из ког разлога. Може да као грађанин путује, али ништа друго. А као полицајац Републике Српске по заповијести или команди, то сигурно неће. Али, нисам сигуран да је и друга страна спремна за то - додао је Додик. 

Додик подсјећа да ово није први пут да се на овај начин напада Српска. Сличне конструкције су, каже, стизале и прошле године, када је оптуживана да формира паравојне јединице, али показало се да Српска никоме није пријетња, истиче Додик.