latinica  ћирилица
10/04/2019 |  19:01 ⇒ 11/04/2019 | 11:27 | Аутор: РТРС

Српски министри у Савјету министара опет игнорисали интересе Српске

Српски министри у Савјету министара, опет су игнорисали интересе Српске. Осим што су, у техничком мандату, сачинили Програм рада за 2019. годину, којег би требало да се придржавају њихови насљедници, гласали су за НАТО пут БиХ, активацију и спровођење МАП-а.

Из СНСД-а одговарају да такав програм неће бити поштован, већ да ће поштовати Резолуцију о војној неутралности, коју је изгласала Народна скупштина.

За министарским бх. столом, кажу актери, вокална четверогодишња хармонија!? На крају, упадљиво - пречесто потцртавали су "ударници", а понајчешће предсједавајући Денис Звиздић, како "једва чекају" да ресоре предају.

А онда у "чекању", а мимо позитивне праксе, похитали да насљедницима оставе добар, на властитим жељама заснован "темељ". И у том "темељу" као приоритет - НАТО пут БиХ!

Мартовска, 167. сједница Савјета.Присутна сва три српска министра. На столу једногодишњи програм рада за насљеднике – и у њему активности везане за НАТО пут БиХ.

Записник са сједнице "казује" како је реаговао само Мирко Шаровић и затражио да се та ставка из Програма брише. И захтјев је "усвојен" - испоставиће се, привремено. На Шаровићеву "корекцију" услиједила је Звиздићева "корекција", која је првобитну поништила. И десет дана касније, изгласан је и записник и Програм рада Савјета министара.

У њему још ригиднији став о НАТО путу БиХ. Умјесто формулације о "широком политичком консензусу", интеграције као дириговани приоритет свим бх. институцијама.

Да ли је Звиздић у духу четверогодишње хармоније, посљедњу јавну "дисхармонију" са српским министрима подијелио!? Да ли су они, што не би био први пут, "заборавили" на скупштинску Резолуцију којом Српска "штити" своју војну неутралност, или на НАТО-ово ратно "експериментисање" са осиромашеним уранијумом чије посљедице српски народ још трпи, или... Како год, Програм рада и приоритетан НАТО пут БиХ, данима већ, јавности доступан.

А српски министри ћуте! Из Шаровићевог кабинета тек изнуђена потврда неуспјеле "корекције" и подсјећање како је спорни дио у надлежности првенствено Министарства одбране. Но, Програм није усвајан парцијално, већ интегрално! Истине ради, још раније се оглашавао и Драган Мектић. Наизмјенично, зависно од амбијента, залагао се и противио чланству у Алијанси. У посљедњем иступу, пред сарајевским публикумом, у НАТО-у је опет "угледао" правну сигурност и просперитет за БиХ, али и далековидно - за Србију.

И Игор Црнадак је вербално "циљао" Алијансу, па се потом кориговао. Ко је од њих, или су сви "хармонично" овај пут подигли руку за НАТО!? Јер била је неопходна макар једна!

За предсједавајућег, коме је српски претходник у Предсједништву Младен Иванић, такође у "насљедство" оставио, прошлогодишњи стратешки документ опет о приоритетном НАТО путу, а на који се сада као на "црвено слово" позивају Звиздић и "звиздићи", скупштинска Резолуција је "Свето писмо".

- Република Српска може само изгубити пријатеље и даље разграђивати своју аутономију. Питање је шта добијамо? Зар да заборавимо бомбардовање и све жртве током НАТО агресије - истакао је Милорад Додик, предсједаваћи Предсједништва БиХ.

Готово свакодневне "сарајевске подвале" увијек су усмјерене против Српске, њених институција и стајалишта. Но, проблем је, каже Сташа Кошарац, што у тим подвалама учествују и актери из Српске.

Најновија, никога не обавезује, јер бх. министрима одавно је "одузет" легалитет. Одузели га, каже с разлогом, а то и посљедње "ремек дјело" доказује, још у октобру прошле године, бирачи.

- Ако ништа, није било прес конференције министара који долазе из Републике Српске, тих подобних "Бакирових Срба" да дођу и кажу да су они прегласани, или су изманипулисани или не знам ни ја шта. Ми смо нудили СДС-у и ПДП-у да заједнички, базично радимо на очувању интереса Српске. Понудили смо јединство у Сарајеву. Они су то схватили као понуду за фотеље, а управо сад сједе у фотељама и имплементирају политике које нису у интересу Републике Српске - рекао је Сташа Кошарац, председавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

А управо је и једино, скупштинска резолуција и српско јединство заштита од "увлачења" БиХ у Алијансу.

И прије који дан са Самита из Талина "раширене" су челичне, а за Србе и крваве руке - напрасно, безусловно, послије десетогодишњег условљавања. Но каква корист, кад су нам министри у Сарајеву, у "дисхармонији"!?