latinica  ћирилица
10/04/2019 |  19:41 ⇒ 20:37 | Аутор: СРНА

Бањалука: Радно вријеме тржних центара недјељом до 22.00 часа

Одборници Скупштине града Бањалука прихватили су данас Нацрт ребаланса овогодишњег буџета од 144.370.000 КМ, што је за 10,5 милиона КМ или 7,8 одсто више него планирани буџетски износ.

Нацрт је упућен у јавну расправу, која ће трајати од 11. до 15. априла током које ће заинтересовани имати прилику да искажу своје приједлоге, примједбе и сугестије на тај документ.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је увећани буџет резултат домаћинског пословања у прошлој и овој години, те нагласио да у ребалансу није предвиђено додатно кредитно задужење.

Он је навео да ће од суфицита у различите пројекте бити распоређено 4,35 милиона КМ.

Радојичић је рекао да слиједи рефинансирање око 60.200.000 КМ преосталог комерцијалног дуга, за шта су зелено свјетло данас дали и одборници, те подсјетио да је град 2017. године извршио реструктурисање око 70 милиона градског дуга.

Коментаришући данас усвојену одлуку у Скупштини града Бањалука која омогућава трговачким центрима да раде недјељом до 22.00 часа, Радојичић је рекао да је то радно вријеме и трговачких центара у региону, са којима жели да буде конкурента Бањалука, која је добила највећи регионални шопинг мол.

Он је истакао да ова одлука о радном времену тржног центра не регулише радно вријеме радника, које је прописаном Законом о раду и гранским колективним синдикалним уговором.

Одборници су на данашњој сједници донијели одлуку о комуналним таксама према којој ће велики број организација цивилног друштва, као и бројна предузећа бити у повољнијем положају.

Овом одлуком су, између осталог, смањене комуналне таксе за привреднике, па је тако за ауто-школе такса снижена са 260 КМ на 150 КМ, а када је у питању невладин сектор, практично за сва удружења таксе су снижене од 40 до 150 КМ.

Према овој одлуци, удружења која окупљају лица са инвалидитетом, удружења која у партнерству са градом и уз подршку Центра за социјални рад пружају социјалне услуге својим корисницима, те непрофитна удружења хуманитарног карактера, плаћаће комуналну таксу 40 КМ, умјесто досадашњих 360 КМ.

Снижена је и такса за културно-умјетничка друштва, којих у Бањалуци има 27, са 360 на 60 КМ.

Данас је усвојена и одлука о јавним паркиралиштима и гаражама на територији града којом је предвиђено да, осим градских служби, услугу јавних паркинга организују и приватне компаније, односно, да правна лица обављају наплату паркирања на паркиралиштима и гаражама која нису јавне површине, с тим да је неопходно да паркиралишта и гаража у потпуности испуњавају одредбе Закона о уређењу простора и грађењу, те да су регистровани за обављање ове дјелатности.

На данашњој сједници усвојена је и одлука о измјенама одлуке о испоруци топлотне енергије, којом се уводе јасне и прецизне процедуре у случају искључења са система даљинског гријања, као и одлука о закључивању споразума између Бањауке и Куманова.

Усвојени су и извјештаји о раду градоначелника и Градске управе у 2018. години и о реализацији Програма рада Скупштине у прошлој години, као и извештаји о раду за прошлу и програми рада за ову годину Градске развојне агенције, Центра за социјални рад и Фондације Иновациони центар Бањалука.

План утрошка средстава за техничко опремање Професионалне територијалне ватрогасне јединице Града Бањалука у 2019. години такође је подржан на данашњем засједању, као и више тачака из области просторног планирања.