latinica  ћирилица
10/04/2019 |  21:25 ⇒ 11/04/2019 | 11:22 | Аутор: РТРС

Човић: БиХ пријети озбиљна криза власти (ВИДЕО)

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је у емисији Телеринг да ће БиХ упасти у озбиљну кризу власти ако ускоро не буде формиран Савјет министара.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

Човић је рекао да је Савјет министара могао да буде формиран крајем прошле године, да нема бошњачке стратегије засноване на трансформацији бројности на ниво одлучивања.

- Шест мјесеци након избора немамо формирану власт. Покушали смо дефинисати партнере који би формирали Савјет министара, јер то нису класични коалициони односи, већ законски оквир у којем морате имати представнике три народа у Савјету. Сада када треба да подијелимо ресоре, десио се проблем - истакао је он.

Човић је навео и да је стратегија политичког Сарајева, односно бошњачких странака предвођених СДА, и даље проналажење кривца и представљање себе као жртве.

- Жао ми је што је тако, морамо се окренути будућности - навео је он и додао да опструкције СДА могу потрајати унедоглед.

Човић је истакао да би се десила блокада власти у БиХ, уколико би ХДЗ повукао своје кадрове из Савјета министара у техничком мандату, али да ова странка то неће учинити јер не жели блокаде и опструкције.

Он је најавио да ће њемачка канцеларка Ангела Меркел и француски предсједник Емануел Макрон крајем мјесеца организовати састанак на којем ће учествовати представници земаља региона.

Емисију Телеринг можете погледати овдје.