latinica  ћирилица
10/04/2019 |  22:48 | Аутор: РТС

Ирак тражи 10 милијарди долара да би примио заробљене џихадисте

Багдад и Вашингтон преговарају о пребацивању хиљада осумњичених бораца Исламске државе и њихових породица из Сирије у Ирак, за шта званичници те земље траже надокнаду од више милијарди долара.
Џихадисти - Фото: РТРС
ЏихадистиФото: РТРС

Разговор о питању хиљада чланова Исламске државе, дјеце и жена да се измјесте из претрпаних притворских центара на сјевероистоку Сирије иницирали су амерички званичници, пише британски Гардијан.

- Багдад је унапријед тражио надокнаду од десет милијарди долара, а потом још милијарду годишње за прихват притвореника - рекао је за Гардијан високи западни званичник.

Како наводи британски лист, висина договорене цијене навела је одређене структуре у Вашингтону и Лондону да то виде као одбијање америчког плана, а не као спремност да се уђе у политички осетљиву и опасну операцију, док ратом изнурени Ирак почиње да се опоравља.

Бадад је пријем осумчених екстремиста условио и забраном уласка хуманитарних радника у Ирак као и противљења смртној казни.

Садашњи и бивши званичници САД поручују да вашингтонска администрација жели да учуни све како би се осигурала безбједност курдских савезника, као и да се ослободи терета бораца ИД под својим надзором, док се истовремено америчке трупе повлаче из Сирије.