latinica  ћирилица
11/04/2019 |  08:07 | Аутор: СРНА

Благојевић: Милионска штета због такси Приштине

Привредници у Републици Српској и даље трпе милионску штету због тога што је такозвано Косово, једнострано кршећи ЦЕФТА споразум, увело стоодстотне трговинске таксе и тиме суштински забранило увоз робе из Српске и БиХ на своје тржиште, рекао је Срни портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић.
Привредна комора РС - Фото: РТРС
Привредна комора РСФото: РТРС

- Када вам неко уведе стопостотне таксе, нема шансе да то платите и истовремено будете конкурентни. То је забрана извоза... Наш извоз на то подручје је до увођења такси био већи од 30 милиона КМ годишње или на мјесечном нивоу око три милиона. Таксе су највише погодиле наше фирме из металског сектора - објаснио је Благојевић.

Он је истакао да је велики проблем што је једном изгубљено тржиште врло тешко вратити, јер позицију овдашњих привредника преузимају они из других земаља.

Благојевић је додао да су домаћи привредници и извозници на такозвано Косово у овом случају колатерална штета политички инспирисане одлуке о таксама.

- Очекивали смо, прије свега, да ЕУ ову одлуку Приштине аутоматски стави ван снаге, али то се није десило. Све то говори да је у овој причи много политике. Такође, велики проблем је и што не постоје санкције за једнострано увођење такси и кршење ЦЕФТА споразума. Ако се овако настави и нико не буде сносио посљедице, питање је како ће ЦЕФТА функционисати - упозорио је Благојевић.

Од новембра прошле године, када самопроглашено Косово увело таксе, до краја марта ове године извоз из БиХ на то тржиште је мањи за 40 милиона КМ, навели су из Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Извоз робе из БиХ на такозвано Косово је у том периоду износио 7,35 милиона КМ, а у истом периоду прије годину дана 47,57 милиона КМ.

Самопроглашено Косово је на тржиште БиХ од новембра до марта остварило извоз од 4,5 милиона, што је готово идентично као годину прије.